Search
Close this search box.

Han: Cilj treba da bude dogovor o Kosovu do sredine 2019.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi cilj Evropske unije trebalo da bude da Kosovo i Srbija postignu dogovor do sredine iduće godine.

“Trebalo bi da bude naš cilj da imamo dogovor do sredine iduće godine. Stvari neće biti bolje ako se produžava posao, jer ćemo imati novu komisiju, novog visokog predstavnika. I treba ponovo da se počinje”, rekao je Han.

On je u intervjuu makedonskoj novinskoj agenciji MIA rekao da misli da su sve uključene strane svjesne koji je ulog, šta je realno i šta je moguće.

Han je rekao da Kosovu i Srbiji, u čijem dijalogu posreduje šefica EU diplomatije Federika Mogerini, “treba omogućiti da uđu u te pregovore otvorenim pristupom”, ali da rješenje ne smije da bude na račun drugih.

“Razumije se da znaju svoje međunarodne obaveze i brige, i mislim da je cijela priča dobro oslikana u rečenici: ‘Svako bilateralno rješenje u regionu treba da doprinese stabilnosti, prosperitetu i da bude izdrživo’. Ne smije da bude na račun drugih. Naprotiv”, rekao je Han.

Prema njegovim riječima, to rješenje mora da bude nešto što će dodatno doprinijeti opštem cilju – da svi iz zapadnobalkanske šestorke budu u EU, prije ili kasnije.

To je, kako je rekao, jedini način za održivo i sigurno rješavanje sporova u regionu.

“Cio koncept neće biti uspješan, ako članice postanu samo dvije ili tri zemlje, a druge ostanu napolju. To neće donijeti stabilnost u regionu. Naprotiv”, rekao je Han.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor