Search
Close this search box.

Godišnja inflacija u Crnoj Gori 17,2 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2022. godine u odnosu na novembar 2022. godine u prosjeku su više za 0,1 odstoGodišnja inflacija u Crnoj Gori iunosi 17,2 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

-Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2022. godine u odnosu na novembar 2022. godine u prosjeku su više za 0,1 odsto. Potrošačke cijene u decembru 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 17,2 odsto- objavio je danas MONSTAT.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište; usluge smještaja; mlijeko, sir i jaja; povrće; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu; održavanje i popravka vozila; čvrsta goriva; meso.

Potrošačke cijene u periodu januar-decembar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13 odsto- ističu u MONSTAT-u.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u decembru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Restorani i hoteli (dva odsto); Ostala dobra i usluge (1,4 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,3 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (0,4 odsto); Rekreacija i kultura (0,4 odsto); Zdravlje (0,1 odsto), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Prevoz (-2,9 odsto); Odjeća i obuća (-1,3 odsto); Alkoholna pića i duvan (-0,2 odsto).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

IZVOR:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor