Funkcioneri da ne čekaju krajnji rok da predaju izvještaje o imovini

Rok za dostavljanje redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, ističe 31. marta, a iz Agencije za sprječevanje korupcije pozivaju zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje ove obaveze. Do danas ovaj izvještaj, od gotovo 7.500 javnih funkcionera i državnih službenika, dostavilo je 1.700.

„Prepoznajući praksu iz ranijih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima marta, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje obaveza“, napominju u saopštenju.

Kako objašnjavaju, kao prihvaćeni standard u većini zemalja koje sprovode preventivne antikorupcijske mjere, obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu je značajan alat u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu.

„Prema evidenciji Agencije za sprječavanje korupcije, čija zakonska nadležnost je da prikuplja i provjerava izvještaje o prihodima i imovini, u Crnoj Gori ima gotovo 7.500 javnih funkcionera i onih državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona (Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o poreskoj administraciji, Zakona o carinskoj službi, Zakona o javnim izvršiteljima i Zakona o notarima). Njihova obaveza je da najkasnije do 31. marta 2023. godine dostave Agenciji redovni godišnji izvještaj o prihodima i imovini za 2022. Do 20. marta primljeno je oko 1.700 imovinskih kartona“, navode u saopštenju.

Blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini, ističu, podržava se jačanje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu. Ujedno, ubrzava se proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici Agencije.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor