Search
Close this search box.

Fejsbuk planira veliki redizajn kako bi se takmičio s TikTokom

Mark Zakerberg i drugi zvaničnici kompanije Meta jasno pokazuju da je takmičenje s platformom TikTok njihov prioritet, a sada je poznato više detalja o načinu na koji to namjeravaju da urade.

Društvena mreža Fejsbuk radi na velikom redizajnu glavnog fida koji bi značajno naglašavao preporučeni sadržaj stranica, kreatora i ljudi koje korisnik ne prati.

Prema riječima prvog čovjeka zaduženog za aplikaciju Facebook u kompaniji Meta, Toma Alisona, cilj je prebacivanje Fejsbuka u “Diskavery Endžin”. koji bi se u velikoj mjeri oslanjao na preporuke, nešto slično For You fidu na TikToku. Preporuke bi uglavnom dolazile od “nepovezanog” sadržaja uključujući Rils, a korisnici bi vidjeli manje objava prijatelja i članova porodice u svojim fidovima. Plan podrazumijeva i povratak inboxa mesindžera u aplikaciju Fejsbuka kako bi se korisnici ohrabrili da dijele više sadržaja iz navedenog “Diskovery Enginea”.

Koliko će kompaniji Meta biti potrebno vremena da implementira ove promjene, zasad nije poznato. Međutim, neke slične promjene se već događaju na Instagramu. Ovo nije prvi put da su zvaničnici Mete nagovijestili velike promjene aplikacije Fejsbuk niti smo prvi put čuli za nadolazeći zaokret sa društvene mreže na “Diskavery Engdžin”.

Zakerberg je u aprilu rekao da je kompanija usred “velike promjene” koja će promijeniti dinamiku fidova kako bi se naglasile preporuke vođene vještačkom inteligencijom u odnosu na društvene grafove korisnika.

Alisonove riječi jasno pokazuju koliko su novi prioriteti važni za kompaniju koja očajnički pokušava da sustigne TikTok.
Međutim, prelazak na više preporuka bi mogao biti problematičan za kompaniju. Trenutni algoritmi preporuka su kritikovani zbog iskorištavanja podjela i promovisanja dezinformacija. Alison je za The Verge izjavio da će postojati strožija pravila za preporučeni sadržaj, ali je kompanija često imala problema da sprovodi vlastita pravila. On je kazao da kompanija mijenja način na koji gleda na svoju obavezu da smanji “negativna iskustva”.

“Smanjenje negativnih iskustava više nije prioritet proizvoda jer je prikladnije povezano s kulturom proizvoda koju pokušavamo da izgradimo kroz naš pristup da budemo pouzdani, usmjereni na ljude i ujedinjeni. Naš fokus je da ovo radimo holistički u svim našim proizvodima kao stalni dio naše kulture, nasuprot kratkoročnom prioritetu”, završio je Alison.

izvor: ANtenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor