Euro pao na najniži nivo u dvije decenije, dolar jak

Euro je u utorak pao na novi minimum u posljednje dvije decenije, pošto je Evropa zabrinuta oko snabdijevanja energijom i ekonomskog rasta, dok je dolar ostao jak u odnosu na glavne konkurente.

Euro iznosi 0,9909 dolara, što je najniži nivo od kraja 2002. godine, a posljednji put je pao za 0,29% na 0,9914 dolara.

Rusija će zaustaviti isporuku prirodnog gasa Evropi preko gasovoda Sjeverni tok 1 na tri dana krajem mjeseca, što je najnoviji podsjetnik na nesigurno stanje opskrbe kontinenta energijom.

Toplotni talasi već su opteretili snabdijevanje energijom i sve je veća zabrinutost da bi bilo kakav prekid tokom zimskih mjeseci mogao biti poguban za poslovne aktivnosti.

„S obzirom na trenutno raspoloženje, očigledno postoji zabrinutost da li će to biti na tri dana ili će biti tri godine“, rekao je Ray Attrill, šef strategije u Nacionalnoj banci Australije (NAB).

Funta je na sličan način distigla novi najniži nivo u dvije i po godine i iznosi 1,1729 dolara, dok je japanski jen ostao na 137,270 za dolar.

U odnosu na korpu valuta, indeks američkog dolara je ostao čvrst na 109,12, pokušavajući da probije dvodecenijski maksimum od 109,29 postignut u julu.

Izvor: Reuters
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor