Cijene žitarica pale gotovo 30 eura po toni

Cijene žitarica su prošle sedmice pale na najniži nivo u sedam mjeseci i to gotovo 30 eura po toni, odnosno osam odsto, piše Agrarheute.

Ovaj trend je podstaknut rastom izvoza žitarica iz Ukrajine, prenose Nezavisne novine.

Naime, od dogovora o koridoru za isporuku, iz te je zemlje otpremljeno više od 622 hiljada tona što je velik pritisak na globalne cijene žitarica.

USDA procjenjuje ukrajinski izvoz za sezonu 2022./23. na 30,4 miliona tona, što je znatno više u poređenju sa julskom prognozom kada se govorilo o 22,6 miliona tona.

Cijena pšenice na evropskom terminskom tržištu tokom prošle sedmice pala je na nešto manje od 314 eura po toni za prvi septembarski ugovor.

Na hamburškoj berzi krušna pšenica je u četvrtak koštala 317 eura po toni, a ponude za stočni ječam bile su tel 290 eura po toni. U francuskoj izvoznoj luci Rouen u petak su cijene pšenice iznosile 314 eura po toni, a ječma 272.

Osim zbog povećanog crnomorskog izvoza, na ovaj trend utiče i visoka prognoza uroda u Rusiji i Indiji, tvrde analitičari.

Naime, ruska konsultantska kompanija SovEcon povisila je svoju prognozu uroda pšenice za ovu godinu na 94,7 miliona tona s prethodno očekivanih 90,9 miliona tona.

Prognoza je povećana zbog rekordno visokog trenutnog prinosa pšenice u mnogim regijama i boljeg stanja jare nakon kiša koje su padale prethodnih sedmica.

Pored toga, Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) povećalo je prognozu globalne proizvodnje pšenice u sezoni 2022/23. za osam miliona tona na 778 miliona tona.

Međutim, značajno su snizili prognozu globalne proizvodnje kukuruza, za deset miliona tona na 1,18 milijardi tona. Razlog su smanjeni izgledi za žetvu u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor