Search
Close this search box.

EU će zamrznuti imovinu koju Putin i Lavrov imaju u Evropi

Evropska unija (EU) planira treći krug sankcija Moskvi, rekao je njihov zvaničnik nekoliko minuta nakon što je ukrajinski predsjednik zamolio za brže i snažnije sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Nove sankcije uključuju i zamrzavanje imovine koju ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov imaju u Evropi, javlja BBC.

EU se pridružuje SAD-u u uvođenju sankcija koje će Rusiji ograničiti pristup ključnim tehnologijama i finansiranju.

Sankcije će takođe biti usmjerene na rusku elitu i otežati diplomatama putovanje, ali čelnici Evropske unije odlučili su da ne ograničavaju uvoz ruske energije ili – nakon prigovora Njemačke i Italije – odsjeći Rusiju od SWIFT-a.

“Sankcije su snažno pogodile Rusiju”

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire je rekao da uklanjanje Rusije iz SWIFT-a ostaje opcija, ali samo kao posljednje sredstvo, javlja Rojters.

Holandski i luksemburški premijeri Mark Rute i Havijer Betel rekli su da su dogovorene mjere vrlo značajne, te da su snažno pogodile Rusiju.

– Putin je učinio sve što je mogao da podijeli Evropu – rekao je Rute i dodao da je uspio je samo suprotno.

Betel je rekao da je najemotivniji trenutak samita Evropske unije bio kada se Zelenski obratio sali na daljinu.

– Rekao nam je da ne zna hoće li moći razgovarati s nama drugi put pa je teško. Moramo znati koliko je ozbiljna situacija u Ukrajini – rekao je on.

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor