Search
Close this search box.

Eskobar: Otvoreni Balkan sjajna inicijativa, ali želim više jasnoće kako treba da funkcioniše

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovio je da te zemlja podržava sve incijative koje približavaju region Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i promovišu stabilnost.

“Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promjenama. Ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas i da pomogne Evropi da se oslobodi ruskog gasa. Mogao bi biti centar za transport, tehnologije.. Zapadni Balkan je dio Evrope sa najbržim rastom. SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali smo za saradnju i integraciju u širu evropsku strukturu. Prekogranična saradnja na Zapadnom Balkanu treba da bude usmjerena ka većoj evropskoj integraciji”, ističe Eskobar u Ohridu.

Prema njegovim riječima, da bi inicijativa bila uspješna neophodno je da bude otvorena za sve i da mora da uključi svih šest zemalja na jednakom nivou.

“Ovo je prekrasna inicijativa koja dolazi u važno vrijeme za razvoj Zapadnog Balkana. A moja preporuka da treba usaglasiti Otvoreni Balkan sa ostalim inicijativama, kako se stvari ne bi duplirale. Takođe važno je da ova inicijativa ostane ekonomska, jer to nije politički projekat“, poručio je Eskobar.

Takođe, dodaje, treba pojasniti kako će Otvoreni Balkan funkcionisati.

“Ovo je sjajna inicijativa u važnom vremenu za Evropu, ali želim više jasnoće kako treba da funkcioniše”, istakao je.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor