Erović za „Dan“: Stanovništvo ubrzano stari, troškovi u zdravstvu rastu

Zbog demografskih razlika očekuje se porast hroničnih bolesti. Zato je bolnički sistem potrebno racionalizovati kako bi se optimizovala zdravstvena zaštita a smanjila prekomjerna potrošnja, izjavio je doktor Kenan ErovićDirektor bjelopoljske Opšte bolnice Kenan Erović kazao je u razgovoru za „Dan“ da se i u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina susrećemo sa izazovima karakterističnim i za druge evropske zemlje. Komentarišući stanje u oblasti zdravstva, Erović navodi da ubrzano starenje stanovništva i produženje očekivanog trajanja života dovodi do značajnog porasta troškova zdravstvene zaštite.

– Zbog demografskih razlika očekuje se porast hroničnih bolesti. Zato je bolnički sistem potrebno racionalizovati kako bi se optimizovala zdravstvena zaštita a smanjila prekomjerna potrošnja. Potrebno je prilagođavanje bolnica savremenim trendovima u medicini, uz jačanje kontrole zdravstvene i finansijske efikasnosti, sve u cilju održivosti samog sistema, istakao je doktor Erović.

Doktor Erović poručuje da je bjelopoljska Opšta bolnica svoju organizaciju usmjerila prema tim ciljevima.

Investicije u narednom periodu biće usmjerene prema kadrovskom snaženju, kontinuiranoj medicinskoj edukaciji, uspostavljanju visokih standarda kad su u pitanju uslovi rada zaposlenih, ali i uvođenju novih usluga, sve u cilju zadovoljenja zdravstvenih usluga građana, naglašava Erović.

Istakao je i da je u posljednjih godinu i po dana Opšta bolnica Bijelo Polje ostvarila značajne rezultate u oblasti zdravstvenih usluga i zaštite, ekonomičnosti i ušteda, kao i investicija u nove tehnologije i opremu, ali i poboljšanju uslova pacijenata i zaposlenih. Erović je, inače, za zasluge u svom radu dobio ove godine i najznačajniju opštinsku nagradu „3. januar“.

Kaže da su ostvarene značajne uštede u potrošnji vode, struje, i odlaganju medicinskog otpada.

– Poboljšan je rad u ambulantama, obavljena rekonstrukcija hirurške i ginekološke ambulante, i u toku su radovi na adaptaciji Dečijeg odjeljenja. Za dečije odjeljenje sredstva od 328 hiljada eura su dali Hemias i Hilal. U planu je adaptacija Odjeljenja hirurgije i izgradnja novog Internog odjeljenja. Skoro sva sredstva do sada u iznosu od 700 hiljada eura su iz donacija, napominje Erović.

Pristupačnije usluge za pacijente sa sjevera

Na osnovu inicijative koju je pokrenula bejlopoljska Opšta bolnica, Ministarstvo zdravlja je dalo saglasnost za otvaranje Onkološkog konzilijuma, za pacijente sa sjevera Crne Gore.

– Konzilijum radi i pokriva Bijelo Polje, Pljevlja, Berane, Rožaje, Plav, Andrijevicu, Mojkovac i Kolašin. Radi dva puta mjesečno i doveo je do rastrećenja Instituta za onkologiju, smanjeni su troškovi Fonda za zdravstveno osiguranje i omogućen lakši i brži dolazak pacijenata.

U Opštoj bolnici radi i Konzilijum za slušna pomagala, jednom nedjeljno,za pacijente sa sjevera Crne Gore. Do sada je bio samo u Podgorici i na Cetinju.

Erović ističe da u Opštoj bolnici trenutno ima 61 angažovani ljekar, a devet doktora na specijalizaciji.

– Imamo saglasnost za još sedam specijalizanata. To nas čini jednom od kadrovski najopremljenijih bolnica u Crnoj Gori, uvjerava doktor Erović.

Kad je u pitanju ova godina, dr Erović ističe da su planirani nabavka opreme za urologiju, nastavak radova na adaptaciji ambulanti i dijela odjeljenja Opšte hirurgije.

– Odgovorno rukovođenje, organizaciona politika usmjerena ka poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite, savremena oprema, smještajni kapaciteti, usavršavanje kvalitetnog liječenja i dijagnosticiranja, samo su neki od ciljeva novog menadžmenta bolnice, a sve sa ciljem očuvanja digniteta ustanove i ljekarske profesije, zaključio je dr Erović.

Erović kaže da su kroz saradnju sa eminentnim hirurzima kao što su dr Saša Radović, specijalista dečije hirurgije, dr Avdo Ćeranić, specijalista hirurgije, prof. dr Mile Ignjatović, specijalsita ošte hirurgije i subspecijalista endokrilne hirurgije sa VMA u Beogradu, kao i prof. dr Petar Kavarić, povećali broj hirurških usluga.

– Tako je već sada prosjek premašio broj operacija u čitavoj prošloj godini i veći je od broja u okruženju. Izuzev ultranskog rektuma pankreasa i jetre, sve druge vrste hirurških operacija se izvode kod nas. U Opštoj bolnici u prethodnih godinu dana izvršeno je preko 1.400 operativnih zahvata,što predstavlja povećanje od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu za isti period, ističe Erović.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor