Erdogan uveo novi zakon: Ko širi paniku u medijima kazna zatvora do tri godine

Turski parlament je usvojio zakon sa navodnim ciljem borbe protiv lažnih vijesti i dezinformacija, a u kritikovanom članu 29 predviđa se kazna zatvora za širenje dezinformacija.

Najkontroverznija odredba predviđa kaznu do tri godine zatvora za širenje informacija koje su „suprotne istini“ o bezbjednosti Turske, javnom redu i zdravlju koje navodno imaju svrhu da izazovu zabrinutost i paniku u javnosti.

Opozicija je saopštila da ovaj član ima za cilj da ućutka kritičare vlade uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora zakazanih za jun.

Kritičari upozoravaju da bi korisnici društvenih mreža mogli biti pritvoreni ukoliko dele sadržaj koji vlada smatra lažnim.“Oni koji kažu ‘Imamo siromaštvo’ otići će u zatvor.

– Oni koji kažu ‘Imamo korupciju’, otići će u zatvor- rekao je Engin Altaj, poslanik iz glavne opozicione Republikanske narodne partije.

Zakon od 40 članova odobren je glasovima vladajuće stranke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Partije pravde i razvoja i njenih saveznika, koji zajedno imaju većinu u parlamentu.

Glasanje je uslijedilo nakon burnih sednica u parlamentu, na kojima su opozicioni poslanici ometali debatu i osudjivali, kako navode, zakon o cenzuri.

Redžep Tajip Erdogan se zalagao za zakon, rekavši da su lažne vijesti i rastući „digitalni fašizam“ prijetnje nacionalnoj i globalnoj bezbjednosti.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor