Eraković: Hitno zaštiti zdravlje građana Crne Gore

Nekadašnji direktor Kliničkog centra, Jevto Eraković je reagovao na nove epidemiološke mjere u našoj državi koje su nastale zbog „značajnog poboljšanja epidemiološke situaci. Njegovo reagovanje prenosimo integralno.

„Očekivajući izostalu reakciju svih onih koji su epidemiološke mjere IJZ komentarisali na dnevnom nivou, u obavezi sam kao ljekar i neko ko je aktivno učestvovao u stručnim i ekspertskim analizama epidemiološke situacije u državi da upoznam javnost Crne Gore sa činjenicama koje se moraju prezentovati na pravi način. Povod su nove epidemiološke mjere u našoj državi koje su nastale zbog „značajnog poboljšanja epidemiološke situacije“. 

Koliko je poboljšanje epidemiološke situacije jasno je na osnovu sljedećih činjenica. U posmatranih 14 dana (26. decembra do 8. januara) broj novoregistrovanih slučajeva je veći za 515 nego za prethodni izvještajni period (19. decembar – 01. januar) – sedam dana ranije. Skok je sa 5.063 novoregistrovana na 5.578 slučajeva, što predstavlja povećanje od nešto više od 10%.

Pozivanje na podatke o boljoj situaciji nakon novogodišnjih praznika u odnosu na stanje neposredno pred početak 2021. godine takođe je besmisleno. Kako je press-konferencija održana 11.01.2021. godine, prostom analizom 10 prvih dana nove godine (01-10.01.2021) i 10 posljednjih dana 2020. godine (22-31.12.2020), konstatuje se porast prosječnog broja oboljelih, te porast učešća novoregistrovanih slučajeva u odnosu na broj testiranih (sa 24.9% na 28.4%).

Vladinu ocjenu o boljem stanju uostalom je odmah i demantovao direktor Instituta za javno zdravlje – iznoseći podatke o porastu prosječnog broja novooboljelih i nažalost, značajnom porastu smrtnih slučajeva. 

Alarmantno je stanje u pojedinim opštinama, odnosno situacija po opštinama se značajnije razlikuje od one na državnom nivou. Prostom vizuelnom analizom epidemijskih krivi po opštinama koje javno objavljuje Institut za javno zdravlje, jasno je da se stanje značajno usložnjava i komplikuje u sve većem broju gradova. Recimo,situacija u Baru već skoro 4 sedmice konstatno ukazuje na pogoršanje situacije.

Samim tim ovakav pristup odudara od preporuka SZO-a i drugih javnozdravstvenih udruženja da se mora što više pratiti lokalni kontekst i najčvršće mjere sprovoditi tamo gdje je situacija najgora.

Zbog toga je potrebno hitno revidirati sve donesene epidemiološke mjere, konsultovati eksperte koji to zaista jesu i koji su do formiranja nove Vlade radili na prijedlozima epidemioloških mjera. Do tada ministruekonomskog razvoja preporučujem da se bavi ekonomskim temama a da prepusti doktorima da predlažu epidemiološke mjere. Direktoru Instituta za javno zdravlje preporuka da konsultuje epidemiologe iz IJZ prilikom preporuka za nove mjere, a da on ne ulazi u “davanje sanše” ekonomski pogođenim sektorima. Ili možda da ministar i direktor zamijene mjesta, u ekspertskoj Vladi sve je moguće!“, zaključuje Eraković.

Izvor:Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor