Ekonomski analitičar ocjenjuje da će se nastaviti rast cijena

Donosioci odluka treba da razmotre uvođenje subvencija građanima i privredi kojima bi im pomogli da na najbezbolniji način prevaziđu krizu, usljed koje je stopa inflacije u prva četiri mjeseca ove godine bila 8,3 odsto, rekao je Pobjedi ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

poslodavci.org
poslodavci.org

On je ukazao da posljednji podaci Monstata pokazuju da je inflacija u aprilu bila 11,2 odsto, a da je godišnja inflacija najviše prisutna kod goriva 42,2 odsto, žitarica i hljeba 35,9 odsto, povrća 30 odsto, te cijena mlijeka, sira i jaja 18,7 odsto.

Prema njegovim riječima, ako bismo posmatrali promjene cijena po određenim kategorijama, za prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prethodne, najveći rast bilježe cijene hrane i bezalkoholnih pića od 15,4 odsto, kao i prevoz 16,5 odsto. Ipak, ono što se može zaključiti, dodao je on, shodno dostupnim podacima, je da su u aprilu, u odnosu na isti mjesec 2021. godine, cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 20 odsto, dodajući da su ovi podaci bili očekivani, te da je Crna Gora pretrpjela veliki udar zbog opšteg rasta cijena.

Isto tako, kako je saopštio, ovo nam govori da je neophodno u narednom periodu donositi odluke koje će pomoći održavanju životnog standarda građana, koji od početka godine rastom svih cijena osjećaju smanjenje kupovne moći. Pohvalno je što su usvojene odluke koje bi trebalo da smanje cijene osnovnih životnih namirnica, istakao je on – ali neophodno dodatno razmotriti uvođenje subvencija.

On je naglasio da se stanje na međunarodnom tržištu ne smiruje, te da još nema naznaka za okončanje rata u Ukrajini. Saopštio je da je jasno će se trend rasta cijena svih proizvoda nastaviti, te svi donosioci odluka, ali da i građani moraju biti pripremljeni za ovaj scenario. Posebnu pažnju u ovom trenutku donosioci odluka moraju da posvete socijalno ugroženim kategorijama i penzionerima, prema njegovim riječima, koji zbog visine primanja najviše osjećaju uticaj ovako drastičnog rasta cijena.

Komentarišući stanje u regionu, on je istakao da je stopa inflacije u Srbiji u aprilu bila 9,6 odsto, Albaniji 6,2 odsto, Hrvatskoj 9,4 odsto, dok je u BiH u martu bila 10,2 odsto. Iz toga se zaključuje da je inflacija ostvarena u Crnoj Gori prošlog mjeseca bila najviša u regionu.

Iz CBCG nedavno su saopštili da projektuju godišnju inflaciju u rasponu od 6,7 odsto do 11,3 odsto, sa centralnom tendencijom od 8,8 odsto.

Saopštio je da ekspertska procjena CBCG prognozira nešto višu stopu inflacije za kraj godine, u rasponu od osam do 12 odsto, kako su i naveli iz CBCG, napominjujući da će, usljed visoke neizvjesnosti, obje projekcije biti ažurirane tokom godine.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor