Dukaj: Javna uprava mora da bude otvorena, prisutna i po mjeri građana

Javna uprava mora da bude otvorena, prisutna i po mjeri građana. Daću maksimalan doprinos da se zakon o SPI usvoji, poručio je ministar javne uprave, Maraš Dukaj, na konferenciji pod nazivom “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Dukaj ističe da ministarstvo ne može samo, te da se svi moraju uključiti. Dukaj poziva cjelokupnu javnost da se uključi, jer su nam, prema njegovim riječima, potrebni konkretni prijedlozi.

– Javna uprava na svakom nivou treba da bude takva. Ja nisam zadoovljan, jer je centralizacija na svakom nivou, lokalne samouprave moraju imati veću autonomiju – rekao je Dukaj.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a, Biljana Papović, naglašava da institucije se često postavljaju iznad zakona i kriju informacije o svom radu.

– Sve je manje onih koji redovno odgovaraju na zahtjeve za slobodan pristup informacijama gradjana i nevladinih organizacija. Posebno je teško doći do informacija o raspolaganju budžetskim sredstvima, broju zaposlenih u upravi i njihovim imenima, primanjima javnih funkcionera.

Kada govorimo o pristupu informacijama, nedavno nam se desio jedan negativan fenomen, opasan za funkcionisanje države – hakerski napadi. Štetu je teško procijeniti, ugroženi su podaci, operativno funkcionisanje uprave.

Po pitanju sajber napada, a u svijetlu teme o pristupu informacijama, Dukaj kaže: “Crna Gora nije bila spremna za sajber napad. Mi smo članica NATO, nemamo zaštitu 24/7 , a ima je svaka zemlja u regionu. Imali smo jak napad na kompletnu državnu strukturu. Zahvaljujući našim ljudima iz javne uprave uspjeli smo da zaštitimo primarna dokumenta, ono što je interes države i građana. Ne možemo u ovom momentu reći kakve su posljedice. Radi se na uspostavljanju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, a uskoro ćemo imati tim koji će raditi 24/7. Prioritet je formiranje agencije za sajber bezbjednost, jer će napada biti sve više. – kazala je ona.

Građanima se godinama obećavaju funkcionalni digitalni servisi, ali se posao i dalje završava pretežno na šalterima u iscrpljujućim administrativnim procedurama. Dukaj poručuje da kašnjenje sa digitalizacijom puno košta građane i privredu.

– Moramo što prije digitalizovati kompletan sistem i omogućiti građanima da najlakši način završavaju svoje obaveze. Uskoro ćemo imati pilot projekat za jednu kompletnu opštinu, ako to prođe, projekat će se proširiti na ostale uprave. Moramo prilagoditi servise građanima. Neki servisi postoje, ali nisu pristupačni svima.- naveo je Dukaj.

Međutim, postavlja se pitanje da su službenici javne uprave spremni na rad u novom okruženju.

Dukaj poručuje: “Službenici javne uprave do sada nisu imali priliku da se usavršavaju kako bi koristili određene servise. Plan je pokretanje procedure digitalne pismenosti za zaposlene u javnoj upravi.”

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a, Biljana Papović  ističe da se dugo čeka Zakon o Vladi.

– To je bio jedan od prvih poteza na početku mandata nove Vlade. Radna grupa je prilično efikanso odradila prvi dio posla u izradi Nacrta. On nije baš najbolje prihvaćen na sjednici Vlade, fokus rasprave umjesto sistemskog pristupa stavljen je na broj resora i organizaciju koja nije po volji određenim članovima Vlade. – rekla je ona.

Dukaj naglašava da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja nema zakon o Vladi.

– Potrudiću se da on što prije bude usvojen. – zaključio je on.

Konferencija “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”se organizuje uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor