Drama u Zaporožju: Granate pale blizu mjesta gdje se čuva radioaktivni materijal; Zelenski zove Zapad da uvede tehnološki embargo Moskvi

Sto sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Borbena dejstva oko Harkova i oblasti Dnjepropetrovska. Ponovo su granate padale oko nuklearne elektrane Zaporožje, međusobne optužbe dvije strane za odgovornost. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na tehnološku izolaciju Rusije.

09:50- Ukrajini stiglo naoružanje iz Britanije

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov rekao je da je u Ukrajinu stigla pošiljka M20 MLRS. U tvitu se zahvalio ministru odbrane Velike Britanije Benu Volasu i Britancima na donaciji, koja je ranije obećana.

“Vaša podrška je nevjerovatna i tako važna za Ukrajinu”, rekao je on i dodao da će uskoro stići još “poklona”.

07:50- Ukrajina: Pet pogodaka u oblasti nuklearne elektrane

Energoatom, ukrajinska državna kompanija koja upravlja nuklearnom elektranom Zaporožje, saopštila je da je oblast elektrane u četvrtak pogođena pet puta, uključujući i blizu lokacije na kojoj se čuvaju radioaktivni materijali.

“Pet pogodaka je zabilježeno u blizini kancelarije rukovodstva fabrike – odmah pored mjesta zavarivanja i skladišta za izvore zračenja”, navedeno je u objavi Energoatom na zvaničnom Telegram kanalu.

“Trava se zapalila na maloj površini, ali na sreću niko nije povrijeđen”, dodaje se.

07:45- UN: Teški sati u nuklearki Zaporožje

Organizacija Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor pozvala je zvaničnike da posjete ukrajinsku elektranu Zaporožje što je prije moguće usred ponovnog granatiranja u toj oblasti i upozorenja o “katastrofalnim posljedicama” nastavaka borbi u blizini najveće atomske elektrane u Evropi.

“Ovo je ozbiljan trenutak, težak čas i IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju prim. aut.) mora biti dozvoljeno da izvrši svoju misiju u Zaporožju što je prije moguće”, rekao je šef agencije Rafael Grosi na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN u četvrtak uveče.

07:15- Dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Dva broda sa tovarom žitarica napustila su ukrajinske luke, nakon odobrenja Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, koji nadgleda nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine.

Brod za rasute terete Star Laura isplovio je iz luke Južni, prevozeći 60.150 tona kukuruza, čije je odredište iranski grad Bandar Imam Homeini, dok je teretnjak Sormovski 121 napustio luku Černomorsk sa 3.050 tona pšenice i krenuo za turski grad Tekirdag.

Takođe, načelno je odobren prolazak još dva broda, Efe i Sara, ka Odesi, nakon što budu pregledani u Mramornom moru.

07.07

Gradonačelnik Harkova tvrdi da su ruske grante padale po stambenim zgradama.

Prema navodima načelnika Dnjepropetrovske oblasti Valentina Rezničenka, u granatiranju su poginule tri osobe, dok je devetoro povrijeđeno.

07.00- Ruski raketni sistem “tornado” na položaju u Ukrajini

Ruska i ukrajinska strane razmijenile su optužbe za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje.

Lokalna vojna administracija pod kontrolom Moskve saopštila je da je ukrajinska vojska dva puta granatirala nuklearku.

Sa druge strane, ukrajinska državna kompanija “Energoatom” tvrdi da su atomski kompleks u Zaporožju napale ruske snage.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a da “zločinačke akcije Kijeva u pogledu nuklearne elektrane Zaporožje guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres je pozvao na povlačenje vojnog osoblja i opreme iz atomske centrale. Pozvao je Rusiju i Ukrajinu da više ne granatiraju osoblje ili okolinu postrojenja.

Marijano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) predložio je da lično predvodi tim stručnjaka u toj atomskoj centrali.

“Ukrajina ima za cilj da prije zime evakuiše dvije trećine stanovnika iz djelova Doljecke oblasti koje kontroliše, između ostalog i iz zabrinutosti da ljudi neće moći da obezbijede grijanje usred ratom oštećene infrastrukture”, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.  

06.55

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede tehnološki embargo Moskvi u vidu potpunog obustavljanja isporu rezervnih djelova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor