Search
Close this search box.

Dodikova djeca, da bi izbjegla sankcije, prebacila firme na svoje bližnje

Krajem aprila na adresi Gornji Podgradci bb, Gradiška, osnovano je preduzeće „Zelena jabuka“ čiji direktor i vlasnik je Mirko Dobrić, rođak porodice Dodik. Novoosnovano preduzeće nalazi se na istoj adresi kao i preduzeće „Fruit Eco“,u vlasništvu Igora Dodika i Dobrića, samo što se za razliku od njega ne bavi gajenjem jezgričastog i koštunjavog voća, već gajenjem bobičastog, orašastog i ostalog voća. Kako je izvijestio Capital, zbog američkih sankcija koje su uvedene Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, kao i njegovoj djeci, sinu Igoru i kćerki Gorici, i svim njihovim firmama koje vode, računi su ugašeni.

Porodica Dodik, Foto: X, ilustracija za Forbes BiH Muhammed Džafer Kamali

Firme u rukama supruga

Gorica Dodik, poslovanje svojih firmi nastavila je kroz prebacivanje vlasništva na supruga Pavla Ćorovića. Tako se danas u njegovom vlasništvu vode firme „Agro voće“ kao i „Agro destil“ i „Monte block“. “Agro destil” se bavi proizvodnjom žestokih pića, što je porodični Dodikov biznis. Među kupcima Djedove rakije i Krajiške ljepotice je i Vlada Republike Srpske (RS), kao i Narodna skupština RS.

Prošle godine, piše portal akta, ovo preduzeće, sa šest zaposlenih, ostvarilo je 1.657.681,00 KM prihoda, i 438.648,00 KM dobiti. Poslovanje banjalučkog restorana Agape koji je bio u vasništvu Gorice i bratove supruge Ivane Dodik, mjesec nakon uvođenja američkih sankcija, u Banja Luci riješeno je na način da je na istoj adresi osnovano preduzeće Agape best d.o.o gdje je kao vlasnik, osnivač i direktor upisan Aleksandar Dobrić, sin Marka Dobrića. Ovo preduzeće kasnije je promijenilo ime, pa se danas zove „Best service“ („Najbolja usluga“). Best service je u vlasništvu jedne osobe, Aleksandra Dobrića i osnovano je 21. novembra prošle godine. Kada je o finansijskom poslovanju riječ ova kompanija je 2023. godine ostvarila prihod u iznosu od 22.500,00 KM, i dobit 19.146,00 KM.

“Naime, sin Mirka Dobrića, Aleksandar Dobrić osnovao je na adresi tog restorana ‘Agape best’ koji je još jednom promijenio ime i sada se zove ‘Best service’. ‘Best service’ je u vlasništvu jedne osobe, Aleksandra Dobrića i osnovano je 21. novembra prošle godine. Kada je o finansijskom poslovanju riječ ova kompanija je 2023. godine ostvarila prihod u iznosu od 22.500 KM, i dobit 19.146 KM.

U opisu Zelene jabuke osnovane 25. aprila ove godine navodi se da kompanija nema supervizora, da je u vlasništvu jedne osobe – Mirka Dobrića, i još je rano davati bilo kakvu ocjenu poslovanja preduzeća, ali ono što se zna da je Dodikov sin Igor vlasnik i firme “Leomax International” u Banja Luci, koja je 2023. godinu završila sa 562.747 KM prihoda.

Prihodi u 2023. godini

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, vlasnica je firme “Agro Voće” iz Laktaša. Ova firma se bavi uzgojem voća. U 2023. njen prihod je bio 653.463 KM, a dobit 220.125 KM. U poređenju sa prethodne tri godine, prihod je znatno veći. Naime, ovo preduzeće prema dostupnim podacima 2020. godine ostvarilo je prihod od 579.876 KM, da bi 2021. godine zabilježilo strašan pad u prihodima koji su iznosili 277.575, ali su već naredne godine minus od oko 92.000 KM pretvorili u pozitivno poslovanje i ostvarili prihod od 533.975 KM.

Krajem prošle godine Vlada SAD-a uvela je sankcije Dodiku i nekoliko drugih zvaničnika iz RS, zbog korupcije i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, njegovoj djeci, čije firme su takođe obuhvaćene sankcijama, zbog čega su im svi računi blokirani.

Iako su na sarkastičan način Dodik i djeca pokušali da i kroz svoje statuse na društvenim mrežama pošalju poruku javnosti da ih se ne dotiču sankcije koje su instrumenti koje koristi vlada Sjedinjenih Američkih Država kako bi izvršila pritisak na entitete, pojedince, bili oni iz svijeta politike ili biznisa, i podstakla promjene u njihovom ponašanju, kako bi sačuvali svoje biznise, morali su ili registrovati preduzeća pod drugim imenom ili ih predati u druge vlasničke ruke. Sudeći prema izvještajima o finansijskom poslovanju tokom 2023. godine, sve firme su pozitivno poslovale, a tek treba vidjeti da li će isti trend biti praćen i u 2024. godini, godini nakon uvedenih sankcija.

Amela Keserović PolićForbes BiH

Izvor: FORBES CG MAGAZIN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor