Search
Close this search box.

Djelimično pomračenje Sunca očekuje nas krajem mjeseca

Djelimično pomračenje Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Evrope, baciti sijenku i u maksimumu pomračenja pokriti oko trećine Sunca, dogodiće se 25. oktobra, i trajaće 2 sata i 3 minuta, saopštio je Hrvatski astronomski savez.

epa09259402 A partial Solar Ecplise can be seen behind the the dark clouds in the sky over the statue of Jubilee park in Brussels, Belgium, 10 June 2021. A partial solar eclipse occurs when a portion of the Earth is engulfed by the shadow (penumbera) cast by the Moon as it passes between our planet and the Sun in an imperfect alignment. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Pomračenje će početi u 11.20 sati, maksimum će dosegnuti u 12.21, a završiće se u 13.24 sati.

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelimično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sijenku na malo područje Zemlje, a zemljin satelit je tada u fazi mladog Mjeseca.

Posljednje značajnije djelimično pomračenje Sunca vidljivo iz ovog dijela Evrope mogli smo da posmatramo 2015. iako se jedno dogodilo i 2021. godine s nekoliko odsto pokrivenosti, odnosno bilo je jedva primetljivo.

Sljedeće djelimično pomračenje Sunca iz ovog regiona će moći da se vidi 2025. godine, ali će isto biti jedva primjetljivo dok će se značajnije djelimično pomračenje dogoditi 2026. godine.

Posljednje potpuno pomračenje Sunca vidljivo iz naših krajeva dogodilo se 1961, a sljedeće potpuno pomraćenje Sunca će iz ovog dijela Evrope biti vidljivo tek 2081. godine.

Hrvatski astronomski savez upozorava da se nikako ne smije gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za posmatranje Sunca, a da jedino sigurno priručno sredstvo za posmatranje može još biti staklo za varenje.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor