Search
Close this search box.

Niko nije spreman da zaustavi zapošljavanja u javnom sektoru

Potrebu za 1.279 novih službenika tokom ove godine iskazale su 22 lokalne administracije, podaci su Instituta alternativa. S druge strane, Vlada je, samo na prošloj sjednici, usvojila 47 kadrovskih promjena. Sagovornici Televizije Crne Gore poručuju kako se situacija sa neracionalnim zapošljavanjem neće promijeniti dok ne budemo satjerani u ćošak.

”Javnoj upravi neophodna je optimizacija, državni aparat je preglomazan, potrebno je smanjiti broj zaposlenih”, poruke su koje slušamo često.

No, u praksi izgleda drugačije – pa je državnim i lokalnim upravama konstantno potreban novi kadar.

“Lokalne uprave oglasile potrebu za 1.200 novih zaposlenih u izbornoj godini. Opštine koje su, inače, preopterećene ne namjeravaju da smanjuju nego da povećavaju broj zaposlenih, koji je po poljednjih podacimo oko 15.000 zaposlenih, prema evidenciji poreske. Političari nam najavljuju tešku zimu, neki pominju i bankrot, dok se, sa druge strane, usvaja rebalans, a Vlada na sjednicama imenuje na desetine novih kadrova”, kaže Marko Sošić iz Instituta alternativa.

“Vidjeli smo, 30 godina, promjenila se vlast i šta se dogodilo kada su došli ovi novi – podijelili su kolač i određena državna preduzeća napunili su do maksimuma svojim kadrom. Ponavljanje jednog istog šablona”, kaže ekonomski analitičar Novak Svrkota.

Zapošljavanje nije jedini novi – stari problem. Neke od njih bi, moguće, riješio zakon o Vladi, koji još nemamo.

Situacija se promijeniti neće, dok ne budemo satjerani u ćošak. Tada će se, vjeruju naši sagovornici, platiti ceh neodgovornih politika.

“Kada država ne bude mogla da se zadužuje ili otplaćuje svoje dugove, doći će do kolapsa cijelog sistema, jer, očigledno, niko prije toga nije spreman da povuče rezove ka racionalizaciji”, naveo je Svrkota.

Šta o svemu imaju da kažu u resornom Ministarstvu javne uprave, TVCG nije uspjela da saznamo, jer im iz tog resora nijesu obezbijediti sagovornika.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor