Đacima održali seriju radionica pod nazivom „Kapital“

Komisija za tržište kapitala Crne Gore je od 31. marta do 6. aprila 2023. godine uspješno organizovala seriju edukativnih radionica za djecu pod nazivom „Kapital“.

U protekloj sedmici Komisija je u uz podršku OŠ „Đoko Prelević“, OŠ „Vlado Milić“, OŠ „Radojica Perović“, OŠ „Novka Ubović“, OŠ „21. maj“, OŠ „Štampar Makarije“ i OŠ „Vuk Karadžić“ organizovala 11 radionica tokom kojih je učestvovalo 106 učenika uzrasta 5, 6 i 7 razreda osnovne škole.

Kako je saopšteno cilj radionica je bio da se djeci na interesantan i edukativan način, kroz društvenu igru „Kapital“, predstavi tržište kapitala.

“Zaposleni Komisije su tokom devedesetominutnih radionica približili djeci osnovne pojmove tržišta kapitala i tokom igre ih upoznali sa akcijama, kupovinom i prodajom akcija na berzi, kompanijama i korporacijama, preuzimanjem kompanija, dividendama, porezima, platama i ostalim troškovima poslovanja koji se pominju u igri. Osim sticanja znanja o funkcionisanju berze, djeca su razvijala kritičko razmišljanje i socijalne vještine”, saopšteno je iz Komisije za tržište kapitala.

Društvena igra „Kapital“ je odličan način za motivisanje djece da razviju matematičke, logičke i strategijske vještine, ali i da nauče kako da pametno upravljaju novcem i planiraju svoje finansije.

Sa velikim entuzijazmom su učestvovali u igri, brzo razumijevajući pravila iste i vodeći računa o rizicima i mogućim situacijama na tržištu.

Podsjećaju, da je na 59. sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost, od 27. jula 2022. godine, čiji je Predlog prethodno utvrdio Nacionalni komitet za razvoj finansijske edukacije, usvojen je Program razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023 – 2027.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor