Decenijama muče muku da dođu do svojih kuća

Mještani sela Peškovići uputili su apel lokalnoj upravi u Rožajama da im saniraju put koji vodi do njihovog sela, udaljenog od grada svega tri do četiri kilometra, koji su najviše uništili koncesionari šuma.

„Mi smo sada prinuđeni da zimu provodimo na Kosovu, jer ovdje nema puta ni ljeti, a ne zimi, kada padne po dva metra snijega. Da je dobar put, ne bi morali zimi da napustamo naše kuće. Nešto bi radili“, kaže Vukelj.

Tvrdi da je i sam namjeravao da napravi neki mali biznis i da bude trajno nastanjen u ovom selu.

„Ovo selo je dobilo ime po albanskom izrazu za ribu, koje ovdje, u planinskim potocima ima dosta. Ja sam mislio da napravim ribnjak, ali kako, kada nema puta do nas. Ko će da nam dođe, kada ni mi ne možemo da prođemo ni za najhitnije potrebe“, objašnjava Vukelj.

Ova stanovnik sela Peškovići apel je uputio i državnim vlastima, posebno ministarstvu poljoprivrede, jer se mještani tog sela uglavnom bave stočarstvom i poljoprivredom.

„Molimo sve koji nešto mogu uticati da se tih samo tri do četiri kilometra puta popravi, da nam neko okrene glavu“, kaže Vukelj.

On je optužio lokalno rukovodsto u Rožajama da popravlja puteve samo tamo gdje imaju glasove za svoju Bošnjačku stranku.

„Ne treba ni mi da budemo stanovnici drugog reda“, kaže Vukelj.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović (BS) odbacio je optužbe na njegov račun, posebno one koje bi imale konotaciju nacionalne diskriminacije.

„Danas smo radili i asfaltirali put u Bogajama, gdje žive pravoslavci. Albance tretiram bolje nego i svoje komšije, i tu ne dozvoljavam da mi neko nešto prebaci“, kazao je Husović Portalu RTCG.

On ističe da ima toliko sela sa velikim brojem stanovnika, gdje su radovi neophodniji i da lokalna uprava radi maksimalno u okviru mogućnosti.

„Sa skromnim budžetom radimo zaista vrijedno i bez ikavih partijskih ili nacionalnih interesa. U Peškovićima je nekoliko kuća. Ja ne želim da kažem da i tamo ne treba da se radi, ali mi radimo po prioritetima. Moja ulica nije asfaltirana, i toliko o mojim interesima“, kaže Husović.

Predsjednik opštine Rožaje ističe kako ne bi želio da obeća nešto što ne može ispuniti, ali kaže da će se potruditi da se put prema selu Peškovići sanira u oktobru.

„Ja ne mogu da ugovaram poslove ako ne mogu da ih platim. Ne želim to da radim, da se poslije vučem po sudovima, to mi ništa ne treba. Problem albanskog sela Peškovići star je trideset godina, i niko nije pokušao da ga do sada riješi. Radimo koliko možemo, i nadam se da ćemo i problem tih stanovnika riješiti. Ja sam gospodinu Vukelju lično rekao sve što i vama, bez želje da ga obmanjujem“, kazao je Husović.

Predsjednik opštine Rožaje i sam priznaje da koncesionari šuma uništavaju puteve, ali naglašava da je lokalna uprava počela da kaznenom politikom uvodi red i u tu oblast.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor