Davidović: Svaki vjerujući Srbin se klanja Dritanu Abazoviću

Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju, poručio je nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović tokom današnje konferencije za medije. Vlasnik Neksana saopštio je i da će danas, oko 14 sati, održati sastanak sa predstavnicima Tosyali grupe iz Turske.

„Znam kako funkcioniše nesrećna država gdje su ministarstva partijski prijem stranaka. Zamolio sam radnike da podnesu pisma da bi ministarstva donijela odgovorajuće odluke i radnici Vujović i Kosović su podnijeli i predali i dobili potvrde da je sve uredno urađeno. Ni na jedno pismo nije odgovoreno. Nema tu povjerenja.. Nisam se do sada oglašavao da niti jednim potezom ne otežamo situaciju premijeru Abazoviću. Šta se desilo – umiješala se nesrećna politika, zbog šačice glasova u stanju su političari srušiti državu, a ne samo nesrećnu Željezaru“, istakao je, pored ostalog, Davidović.

Kako je naglasio, pojedini su uspjeli da okrenu radnike protiv same firme.

„Mi nećemo otežavati radnicima. Gdje se sudare politika i ekonomija, strada uvijek ekonomija. U mnogo navrata sam rekao da Željezara ne može funkcionisati bez struje, ne može ni bez vode i treća stvar bez kreča, kreč ne možemo uvoziti iz Srbije jer je transport skuplji od same robe. Doći će svi do toga i shvatiti šta sam ja zapravo tražio“, kaže Davidović koji je prezentovao dokumentaciju koju je poslao u Vladu.

Poručio je da će danas imati još jedan razgovor i da je siguran da će Turci morati da se izjasne.

„Mi nismo ništa prevarili, rekao sam adrese koje su prevarile. Politika je umiješala prste. Jedino slobodno mjesto u ovoj našoj državi je ostalo malo u Nikšiću gdje je i dalje stacioniran Narodni pokret. Vijdeli ste onu lakrdiju od Skupštine.. Da padne vlada zbog Temljnog ugovora.. Svaki vjerujući Srbin se klanja Dritanu Abazoviću“, zaključio je on.

Ispred radnika Željezare oglasio se Ivan Vujović koji je kazao da radnici u ovoj priči nisu bili politički motivisani.

Kazao je da očekuju da vidi šta će biti sa tim pregovorima.

„Znamo da je on u četvrtak pregovarao i odustao taj dan, a mi smo u utorak poslali ta dokumenta kada su svi bili na odmorima. Šta to govori, mi nećemo dalje o tome pričati. Nama je samo bitno da ova fabrika radi, a ko će biti vlasnik Željezare nama to uopšte nije bitno“, istakao je Vujović.

Kako je rekao, ako „gospodin ima tih 20 miliona koji su potrebni, ako to danas ispuni, on je dobrodošao u ovu fabriku“.

Naglasio je da se radnici osjećaju prevareno i da su to rekli i prošli put.

„Ako gospodin Davidović pokaže volje da preuzme ovu fabriku i to ispuni – on je dobrošao. Mi ovom prilikom pozivamo Vladu i Dritana Abazovića da odgovore Davidoviću da li im odgovaraju ti uslovi“, dodao je.

Pozvali su državu i da odgovori Elektroprivredi, da bi EPCG mogla da isplati taj novac i preuzme fabriku.

„Očekujemo od države da napokon pristupi ozbiljno ovoj priči“, naveo je Vujović, osvrćući se na prethodni period gdje su stekli utisak da ovim pregovorima niko nije pristupio ozbiljno.

„Poštovana Ministarko,

Kao što Vam je poznato iz dosadašnje korespodencije, kompanija Neksan DOO Nikšić pregovara sa turskom kompanijom Toscelik Profil ve Sac Endustrisi A.S. o kupovini imovine Željezare u Nikšiću.

Da bi Neksan mogao obnoviti proizvodnju u nikšićkoj Željezari, te da bi Željezara uopšte mogla poslovati, prvi i osnovni uslov je da se obezbijede potrebne količine električne energije. Međutim, Elektroprivreda Crne Gore nas je obavijestila da ne može obezbijediti dovoljne količine električne energije za Željezaru, po cijenama valecim za ostale potrolače u Crnoj Gori, te da Neksan mora kupovati energiju na ino-tržištu, na kojem se cijena u ovom momentu kreće od 450 do 510 Eur/ MW. Ovo je apsolutno neprihvatljiva cijena i pod tim uslovima, bankrot Željezare bi bio neminovan. Imajući u vidu naprijed navedeno, Neksan je predložio da sam obezbijedi sopstvene izvore energije, gradnjom solarnih i vjetro parkova. Obzirom da je riječ o pitanju koje predstavlja neophodan uslov za funkcionisanje process proizvodnje u fabrici, Neksan ne može pristupiti nastavku pregovora i zaključenju ugovora o kupovini, dok ne dobije pisanu garanciju Vlade Cme Gore da će procedure integrisanja potencijalnih lokacija za gradnju solarnih i vjetro elektrana i njihovih pristupnih dalekovoda u odgovarajuća planska dokumenta i izadavanja UT uslova, biti završene, u roku koji nije duži od šest mjeseci, od dana kada Neksan dostavi pregled lokacija. Naravno, podrazumijeva se da će Neksan finansirati izgradnju solarnih i vjetro parkova“, piše u dopisu koji je Davidović uputio Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i rubanizma.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor