Danas je Međunarodni dan obrazovanja

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se 24. januara i posvećen je jačanju uloge obrazovanja za uspostavljanje globalnog mira, razvoja i napretka.

mcp.gov.ba
mcp.gov.ba

Svrha obilježavanja obrazovanja na međunarodnom nivou je usmjeravanje pažnje vladama i narodima na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Prema istraživanjima od prošle godine, u svijetu 258 miliona djece i mladih još uvijek nije pohađalo školu; 617 miliona djece i adolescenata ne zna čitati i baviti se osnovnom matematikom; manje od 40% djevojčica u subsaharskoj Africi završi nižu srednju školu, a oko četiri miliona djece i omladine izbjeglica je van škole.

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.

Podsjećamo, prošle godine UNESCO je Međunarodni dan obrazovanja obilježio na temu „Oporavak i revitalizacija obrazovanja za generaciju COVID-19“.

U ovom vremenu pandemije, obrazovanje je izloženo mnogim promjenama, od zaštite učesnika u obrazovno-odgojnom procesu do načina i modela izvođenja nastave, komunikacije i validacije.

Zato je sad vrijeme da se kontinuirano jača saradnja i solidarnost kako bi se obrazovanje stavilo u središte oporavka i prevazišle prepreke njegove dostupnosti.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor