Search
Close this search box.

Crnoj Gori prijeti nestašica ljekova za onkološke i najteže hronične pacijente

Veledrogerije do kraja godine nemaju zakonski osnov za isporuku većine ljekova i zbog toga su, prema saznanjima CdM-a, izvjesne nestašice ljekova za onkološke i najteže hronične pacijente.

Posljednji tender za nabavku ljekova sa Liste ljekova u Crnoj Gori objavljen je u novembru 2021. godine. Danas, skoro godinu dana od posljednjeg tendera, Montefarm nije kao prioritet definisao raspisivanje tendera za nabavku realno potrebnih količina ljekova na nivou godišnjih potreba, iako je to zakonska obaveza. Zbog toga, ostaju upitne dalje isporuke ljekova potrebne, prije svega, za liječenje onkoloških pacijenata, rijetkih bolesti i slično.

Neraspisujući tender, a kao urgentne procedure i potezi, iznuđene su mogućnosti čestih hitnih nabavki odnosno pregovaračkih postupaka, što ne bi smjelo biti pravilo, a ponajmanje praksa kada je u pitanju oblast nabavke ljekova.

Kroz ove procedure su isporučene planirane i tražene skoro sve količine ljekova za ovu godinu, a nestašice većine ljekova već sada su nova realnost i nažalost normalnost u Crnoj Gori.

Za potrebe javnog zdravstva u ljekovima do kraja godine više skoro da nema ugovorenih obaveza između države i veledrogerija, niti raspisanih tenderskih procedura.

Iako se hakerski napadi sada koriste kao pokriće za mnoge propuste u radu institucija, trenutna situacija je jasan produkt lošeg planiranja, neznanja i stihijskog rješavanja problema od strane resornih institucija da planiraju potrebe i racionalno troše dostupna sredstva. Stoga je u Crnoj Gori izvjesna blokada sistema nabavki i isporuke ljekova do kraja tekuće godine.

U Crnoj Gori se izdvajaju ogromna sredstva za ljekove ali se ishod liječenja i ulaganje u liječenje kompromituje neblagovremenim i nestručnim planiranjem i posljedično tome diskontinuitetom u isporukama prema zdravstvenim ustanovama.

Prema informacijama CdM-a, 20. septembra je održan i poseban sastanak Američke privredne komore kako bi se pokušalo pomoći državi, odnosno građanima da dobiju neophodne ljekove za liječenje.

CdM, ali i drugi mediji, su posljednjih dana često pisali o žalbama pacijenata koji ne mogu svoje pravo na zdravstvenu zaštitu, koje podrazumijeva redovno obezbjeđivanje ljekova, ostvariti u Crnoj Gori.

Pored pacijenata, i značajan broj zdravstvenih ustanova je iskazao nezadovoljstvo uslovima za rad zbog nedostatka osnovnih materijal za rad – hidrogen peroksida, vate, ubrusa, o čemu je CdM već pisao.

Da je kritična situacija i izvjesan kolaps zdravstvenog sistema, nedavno je, na sjednici Vlade, izjavio i sam ministar zdravlja – Dragoslav Šćekić.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor