Crna Gora tačka oslonca EU

Crna Gora je tačka oslonca Evropske unije (EU) na Zapadnom Balkanu i evropska država po pitanju kulture, tradicije i političkih stavova, ocijenio je predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Miodrag Vuković.

On je danas sa članom Odbora, Danijelom Živkovićem učestvovao na međuparlamentarnom sastanku posvećenom stanju i statusu debate o budućnosti Evrope, koji je organizovao Odbor za ustavna pitanja Evropskog parlamenta (EP) u Briselu.

Iz Skupštine je saopšteno da su članovi nacionalnih parlamenata diskutovali sa predstavnicima evropskih institucija i ekspertima o evropskoj budućnosti u institucionalnom i političkom smislu, u svjetlu svevidljivije potrebe reformi Unije, ali i imajući u vidu predstojeće izbore za EP naredne godine.

„Učestvujući u debati, Vuković je govorio o Crnoj Gori kao državi kandidatu za člana u EU i potrebi očuvanja ujedinjene Evrope iz ugla Zapadnog Balkana, kao kolektivne i individualne šanse za budućnost“, kaže se u saopštenju.

Vuković kazao da je zadovoljan porukama da Crna Gora predstavlja pozitivan primjer lidera u evropskim integracijama.

Navodi se da se Vuković osvrnuo na skorašnje obraćanje crnogorskog predsjednika, Mila Đukanovića na sjednici EP u Strazburu, kao i na otvorene poruke podrške Crnoj Gori koje je uputio predsjednik najvišeg predstavničkog tijela Unije, Antonio Tajani.

Vuković je ocijenio da je Crna Gora tačka oslonca EU na Zapadnom Balkanu i evropska država po pitanju kulture, tradicije i političkih stavova.

„Poslanici nacionalnih parlamenata zajedno sa evroposlanicima saglasni su oko postojanja potrebe održavanja projekta ujedinjene Evrope i snažnijeg vođstva i vizije EU, uz zajedničko promišljanje koncepta unutrašnjih reformi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su parlamentarci EU pozdravili i ukazali na značaj prisustva predstavnika zemalja kandidata Crne Gore, Albanije i Turske, sastancima sa tematikom budućnosti EU, kojim se potvrđuje dalja potreba integracije i neophodnost očuvanja Unije kao zajednice utemeljene na zajedničkim evropskim i demokratskim vrijednostima.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor