Crna Gora prepoznala važnost borbe protiv korupcije

Novoimenovana ambasadorka Italije Andreina Marsela istakla je da joj je drago da je Vlada Crne Gore uočila važnost problema korupcije i odlučila da ga počne temeljno rješavati. Ona ja tokom sastanka sa ministrom bez portfelja Zoranom Miljanićem poručila, da će to biti spor proces, ali će nesumnjivo uz sinergiju institucija dati rezultat.

Kako je istakla Italija će pružiti Crnoj Gori ekspertsku i tehničku pomoć u sprovođenju antikorupcijskih inicijativa.

Ministar Miljanić je ambasadorku informisao o antikorupcijskim mjerama koje provodi 43. Vlada Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, podsjetio je na decenijske probleme koje je Crna Gora imala zbog organizovanog kriminala i korupcije, kao i na finansijske posljedice koje su zbog šverca cigareta preko Crne Gore trpjele druge države, uključujući i Italiju.

„Posljednje rekordne zapljene svjedoče da se Vlada ozbiljno uhvatila u koštac sa švercom cigareta, ali imamo i rekordne zapljene kokaina. U posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat je napredak u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, ali je korupcija označena kao gorući problem Crne Gore. Stoga je 43. Vlada osnovala Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije koji će raditi na izradi strategije, kao krovnog antikorupcijskog dokumenta iz kojeg će proizaći akcioni planovi za sve segmente društva u kojima je korupcija evidentna. Naš plan je borba protiv korupcije na svim nivoima, jer je ona, nažalost, od naših strateških partnera prepoznata kao endemska pojava u Crnoj Gori“, rekao je Miljanić.

Marsela je pozdravila odluke Vlade Crne Gore o antikorupcijskim mjerama i podsjetila na ogromne izazove i iskustva koje je Italija imala u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

Ona je kazala da je borba protiv korupcije „proces bez kraja“, te da je neophodno mijenjati uvriježena društvena shvatanja i uticati na mentalitet građana, kako bi korupciju smatrali kao društveno štetnu i nemoralnu pojavu.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja crnogorske i italijanske policija izuzetna, te da sveukupni odnosi između dvije države idu uzlaznom putanjom.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor