Crna Gora iz EU fondova dobila oko 500 miliona eura, rekonstrukcija željezničke pruge Bijelo Polje-Podgorica uspješan projekat

Crna Gora je, od početka pregovora sa Evropskom unijom, iz evropskih fondova povukla oko 500 miliona eura, kazala je u emisiji “Takulin” Gradske TV Zorka Kordić, glavna pregovaračica sa Evropskom unijom.

 

“Crna Gora je bila jako uspješna u korištenju evropskih fondova koji su joj bili na raspolaganju. Može se reći da je kumulativno preko 500 miliona eura provučeno kroz različite instrumente, pri čemu imamo nivo nacionalne IPE, regionalne i programe prekogranične saradnje. To je naročito važno za našu lokalnu zajednicu i opštine koje su postale izuzetno uspješne u pripremi i relizaciji projekata, poput Kotora, Bara i Glavnog grada”, navela je Kordić.

“Uspješan projekat koji je dijelom finansiran iz fondova EU je i rekonstrukcija željezničke pruge od Bijelog Polja do Podgorice.“

Imamo i konkretna finansijska sredstva podrške za gotove projekte koji se nađu na listi prioritetnih projekata”, a kada je riječ o konkretnoj realizaciji i dobijanju sredstava, imamo Zapadnobalkanski energetski koridor, vrijedan oko 128 miliona eura, a značajan je kao regionalni projekat,” kazala je Kordić.

“Ukinuće se ekonomska državljanstva”

Poručila je da Crna Gora ostaje posvećena procesu evropskih integracija, a najavljuje da će program ekonomskog državljanstva, koji je Brisel ranije kritikovao, biti ukinut.

“Programi ekonomskog državljanstva su vrsta mehanizama koji mogu da donesu određene ekonomske benefite državi. To nije novina ni za države EU. Za Crnu Goru je interes da ima što manje otvorenih pitanja sa EU, a stav je da je potreban snažan monitoring i pojačana kontrola takvih procesa, s obzirom na rizike od pranja novca i migracijske politike. Ključno je opredjeljenje Vlade da će program biti ukinut. To je važna poruka Evropskoj uniji koja ne smije biti izgubljena iz vida”, istakla je Kordić, a razlog produženja programa ekonomskog državljanstva za 12 mjeseci nastojanje da se valorizuju postojeći projekti, uz pojačanu kontrolu i strože kriterijume, kazala je.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor