Cijene nafte stabilne iznad 100 dolara

Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu iznad 100 dolara, balansirajući između poruke proizvođača da bi na tržište mogli izbacivati manje barela i očekivanog fokusa centralnih banaka na obuzdavanje inflacije, koje bi moglo zakočiti ekonomiju.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokovima isporuke u oktobru bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 100,32 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 93,9 dolara.

Cijene su na oba tržišta u utorak porasle nakon što je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, nagovijestio mogućnost smanjenja proizvodnje, prenosi Hina.

Izvori u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) rekli su naknadno za Reuters da bi smanjenje išlo „ruku pod ruku“ s povratkom na tržište iranske nafte, ukoliko Teheran postigne dogovor sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog programa iz 2015. godine.

Američki zvaničnik rekao je u ponedjeljak da je Iran u pregovorima odustao od nekoliko ključnih zahtjeva.

OPEC i njegovi saveznici trenutno proizvode 2,9 miliona barela dnevno manje nego što su zacrtali, tvrde izvori, što komplikuje eventualnu odluku o rezovima i formulu izračunavanja vrijednosti u odnosu na koju bi se proizvodnja smanjivala.

„Cijena nafte i izgledi za snabdijevanje upućuju na zaključak da trenutno ne bi bilo mudro da OPEC+ smanjuje proizvodnju“, smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Kako je rekao, globalno snabdijevanje naftom moglo bi pretrpjeti udarac uoči vrhunca sezone uragana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ne treba zanemariti ni mogućnost prekida u snabdijevanju iz Libije, a nema naznaka ni poboljšanju situacije s naftom u Nigeriji“, objasnio je Brennock.

Posrednik u trgovini sirovinama Marex istakao je i snažnu potražnju zbog obnavljanja zaliha uoči zime i prelaza industrije s gasa, koji je snažno poskupio, na naftu.

Podršku cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici za oko 5,6 miliona barela, prema navodima tržišnih izvora koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Analitičari su u Reutersovoj anketi u prosjeku očekivali pad za 900 hiljada barela.

Raspoloženje na tržištu prigušila su očekivanja da će finansijski zvaničnici na neformalnom okupljanju u američkom Jackson Hole-u krajem sedmice biti fokusirani na obuzdavanje inflacije podizanjem ključnih kamatnih stopa, što bi moglo oslabiti ekonomski rast i potražnju za naftom.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 101,93 dolara, što znači da je porasla 3,21 dolara.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor