ČELNICI OPŠTINE TRAŽE DA SE FORMIRA KOMISIJA ZA PREISPITIVANJE POGUBNIH PRIVATIZACIJA U ANDRIJEVICI

ANDRIJEVICA – Čelnici Opštine Andrijevica najavili su juče da će zatražiti da Vlada formira komisiju za preispitivanje privatizacija preduzeća čiji je vlasnik bila država. Kazali su da je krajnje neprimjereno to što nadležne institucije u minulom periodu nijesu uradile ništa da se pred lice pravde izvedu oni koji su kumovali privrednom kolapsu u Andrijevici.

Devastirane fabrike u Andrijevici

Pogubno je da predstavnici bivše vlasti nijesu željeli da prihvate brojne inicijative koja su se ticale preispitivanja privatizacija privrednih kolektiva u Andrijevici. Tim prije, jer postoje opravdane sumnje da je prilikom prodaje većine preduzeća, čiji je vlasnik bila država, bilo nedozvoljenih radnji. Da je tako, najbolje svjedoče napuštene i ruinirane fabrike čija imovina je poslednjih godina ostavljena na milost i nemilost zubu vremena. Zato ćemo insistirati da se ubrzo formira komisija koja bi utvrdila činjenično stanje i pozvala tužilaštvo da pred lice pravde izvede grobare andrijevičke privrede – navodi potpredsjednik opštine Andrijevica Vesko Raketić.

Za vrijeme tranzicionih procesa u andrijevičkoj opštini zatvoren je pogon fabrike kože „Polimka”, u kome je nekada radilo blizu 200 radnika. Sličnu sudbinu doživio je i pogon „Komovi”, koji je poslovao u sastavu beogradskog „Soko Štarka” gdje je nekad plate zarađivalo blizu 200 uposlenih. Fabrika ventilacione opreme „Termovent” upošljavala je 160 ljudi, privatizovana je od strane beogradske „Montaže”, da bi nakon toga prestala sa radom. Jedan dio ove fabrike je prije nekoliko godina ustupljen firmi „Biotel” koja se bavi proizvodnjom peleta. Krajem osamdesetih godina ugašeno je i preduzeće „Mermer” koje se bavilo trgovinom i ekspoatacijom mermera u dijelu planine Željevice. To preduzeće je u jednom momentu imalo preko 100 zaposlenih. S radom je prestalo i trgovinsko preduzeće „1.maj”, kao i andrijevičaka i konjuška poljoprivredna zadruga, dok su prilikom transformacije Šumskog preduzeća ugašene pojedine radne jedinice.

Raketić je istakao da je bilans privatizacija u Andrijevici katastrofalan i da zbog takvog stanja neko mora krivično da odgovara.
-Umjesto najavljivane privredne eksapanzije, danas u Andrijevici imamo industrijsku pustoš i mnoštvo bivših radnika koji su se preselili na biro rada. To jasno ukazuje da su fabrike prodavane mimo zakonskih propisa, gdje su pojedinci na lak način došli do ogromnog bogatstva. Smatram da je u interesu svih, a naročito budućih generacija, da se identifikuju svi oni koji su se ogriješili o zakon i da se narodu saopšti istina o tome šta se desilo s andrijevičkom privredom i industrijom – naglašava Raketić.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor