IMENOVAN NOVI UPRAVNI ODBOR DRŽAVNOG INVESTICIONO-RAZVOJNOG FONDA

Investiciono-razvojni fond (IRF) juče su preuzeli kadrovi koje je imenovala Vlada Zdravka Krivokapića. Tako je na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici za predsjednika borda direktora imenovan pravnik Velizar Kaluđerović, predstavnik Demokratske Crne Gore, dok je za izvršnu direktoricu državnog fonda imenovana bivša viceguvernerka Centralne banke i doktor ekonomskih nauka Irena Radović. Radović se u poslednje dvije godine često pojavljivala u javnosti zbog sporova koje je imala sa viceguvernerom Centralne banke Radojem Žugićem.

Irena Radović

Prije nego što su imenovani novi predsjednik borda i izvršni direktor, sa te dvije pozicije smijenjen je Zoran Vukčević.

„Dan” juče nije uspio da dobije zvaničan komentar novih predstavnika državnog fonda. Nezvanično nam je saopšteno da se od novog rukovodstva očekuje da se izvrši objektivna analiza kreditnog portfolija u uslovima dosad realizovanih kreditnih plasmana i sagledavanje realne situacije kako bi novo rukovodstvo moglo pristupiti operacionalizaciji plana aktivnosti za naredni period.

Pod posebnom pažnjom, kako nam je nezvanično rečeno, biće krediti odobreni u prethodnim godinama preko Abu Dabi fonda za razvoj. Radi se o fondu koji je imao mogućnost za dodjelu 50 miliona američkih dolara. U početku je novac iz tog fonda dijelilo Ministarstvo poljoprivrede, da bi potom taj posao preuzeo Investiciono-razvojni fond. S obzirom na to da se radi o krajnje kontroverznom poslu, koji ukazuje na brojne zloupotrebe sa dodjelom kreditnih sredstava, u aprilu 2019. godine istragu je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čelu sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Na sajtu IRF-a piše da je cilj programa Abu Dabi fonda „podrška razvoju i rastu mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima iz sektora agroindustrije i proizvodnje hrane kroz podsticaj unapređenja proizvodnih kapaciteta, proširenje proizvodnje, uvođenja novih tehnologija, poboljšanje konkurentnosti, finansiranje projekata od lokalnog, regionalnog i državnog značaja”.

Takođe, podaci o dijelu odobrenih novčanih sredstava kroz kreditne aranžmane IRF-a bili su pod oznakom tajnosti. Nova uprava bi shodno tome trebalo da vodi računa i o transparentnosti rada, koja će biti povećana. Takođe, prema istim najavama, vodiće se računa i da se novčana sredstva ubuduće ne plasiraju na osnovu partijske podrške, što je do sada bila praksa, već na osnovu stvarnih potreba privrede i preduzetnika, u cilju kvalitenog razvoja.

Pod lupom novog rukovodstva trebalo bi da se nađe i kreditna podrška IRF-a turističkom sektoru i ugostiteljstvu u prethodnih šest mjeseci. Naime, u tom periodu je od devet miliona erua odobrenih za podršku likvidnosti turističke privrede, čak osam miliona eura otišlo za kreditnu podršku za četiri firme.

Vl.O. – D.M.


Vukčević primao tri hiljade i dobio 33 hiljade varijabile
Funkcije predsjednika borda direktora IRF-a i izvršnog direktora je u prethodnom periodu pokrivao Zoran Vukčević. On je jedan od aktera afere „Snimak”. Prije IRF-a bio je poslanik DPS-a.
Vukčević je, prema podacima dostavljenim Agenciji za sprečavanje korupcije za 2019. godinu, u IRF-u imao zaradu oko tri hiljade eura.
Polovinom te godine Vukčević je po osnovu varijabile dobio čak 30,5 hiljada eura, dok je u decembru 2019. dobio 3,4 hiljade eura varijabile.
Iste godine je dobio grant od preko 30 hiljada eura za kućnu vinariju po osnovu programa Ipard lajk.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor