Search
Close this search box.

Brisel uklonio Crnu Goru sa liste bezbjednih zemalja

Ambasadori zemlja članica EU 27 skinuli su Crnu Goru sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dvije nedelje, objavio je Tanjug.

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Savjeta EU zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska bezbjednih zemalja predložila je u ponedeljak kasno uveče Nemačka, koja predsjedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Zvaničnici ranije su rekli da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Mađarska je krajem prošle nedelje najavila da od sutra, 15. jula, uvodi dvonedeljni karantin za putnike iz Srbije koji ulaze na teritoriju te zemlje.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav predlog nije iznesen. Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog predloga za Izrael, Libiju i Jordan.

Posle uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Evropske diplomate su za Rojters kazale da se uvrštavanje SAD na listu bezbednih zemalja nije čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Izvor: N1

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor