Branit ćemo našim životima ovaj prostor

Mještani Bijedića i okolnih sela blokirali su danas u 12.30 časova magistralni put Bijelo Polje – Prijepolje, u mjestu Konatari, ogorčeni zbog izgradnje kamenoloma u tom mjestu, poznatom arheološkom nalazištu iz neolita.

Oni su ponovili da traže raskid ugovora koji vlasnik firme Elas iz Bijelog Polja, Šućro Omerović, potpisao sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

Danima su protestovali u tom selu, tako što su fizički onemogućili prolazak mašinama firme koja je pokrenula izgradnju kamenoloma, na arheološkom nalazištu iz neolita, starom oko 6.500 godina.

„Obraćamo se svim nadležnim institucijama u Crnoj Gori, službi za privredni kriminal, da preispitaju ishitrene odluke, kojima je ova firma dobila koncesiju za kamenolom u Bijedićima. Mještani Bijedića, Podbrežja, Pećarske, Bjelica, braniće svojim životima prelijepi prostor i neće dozvoliti odvoženje tehničkog kamena i izgradnju bilo kakvih postrojenja za mljevenje kamena, jer bi bili ugroženi njihovi životi“, kazao je Mladen Grebović.

Kako je kazao predstavnik građanske inicijative „Zaštitimo Bijediće“, Krsto Tvrdišić, jedina institucija koja je do sada reagovala je Zavod za zaštitu kulturnih dobara, koji je donio rješenje o obustavi radova na arheološkom nalazištu iz neolita, starom oko 6.500 godina.

Protest mještana je podržalo više ekoloških organizacija, koje kako ističu, na ovaj način žele da skrenu pažnju državi i donosiocima odluka da ovakvi postupci nisu usamljeni i da u Crnoj Gori kamenolomi niču kao pečurke poslije kiše, a da pri tom, niko glave ne okreće.

Milorad Mitrović je kazao da je firma „Elas“ dobila nevjerovatnih 1. 743. 416 metara kvadratnih koncesionog prostora na kojem treba da radi.

„Mi smo obišli lokalitet, pronašli pečenu glinu i ostatke predmeta od gline u dužini 300 metara. Radi se o dvije firme koje su duži vremenski period ovdje poznate po tome što devastiraju korito Lima, o firmi koja je uklonila jedno postrojenje zastarjele tehnologije u Zaimovića livadama i premjestila ga u Potkrajce, dobila sve papire za rad, za postavljanje te tehnologije i radi bez neophodnih dozvola. Dobila je i elaborat koji je prošao tu proceduru. U pitanju su dvije porodične firme ‘Matador’ i ‘Elas’, koje se na jedan krajnje drzak i bezobrazan način odnose prema državnom bogastvu, koje pripada narodu Crne Gore“, kazao je Mitrović, dodajući da ima još mnogo drugih kamenoloma koji ne poštuju zakon.

 

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor