Bošnjak: Zakon o privremenom izdržavanju djece koji predviđa osnivanje alimentacionog fonda mogao bi stupiti na snagu u oktobru ili novembru

Zakon o privremenom izdržavanju djece koji predviđa osnivanje alimentacionog fonda mogao bi stupiti na snagu u oktobru ili novembru – vjeruje kopredsednica ženskog kluba Skupštine Branka Bošnjak. Ona je kazala da će po informacijama iz drugih partija svi poslanici glasati za ovo rješenje. Zakon koji bi zaštitio najmlađe u slučaju da njihovi roditelji ne uplaćuju alimentaciju podržava i Centar za ženska prava u kojem su kazali da je svako treće dijete u Crnoj Gori siromašno.

Ilustracija
Ilustracija

Po podacima sigurne ženske kuće iz 2014. u tom periodu 2/3 očeva nije davalo alimentaciju svojoj djeci više od 2 godine. Ugroženost najmlađih nije mnogo manja ni danas.

“U međuvremenu da ja znam nije rađeno neko drugo istraživanje. Postoje samo aktuelni podaci sudova koji takođe pokazuju da je veliki broj roditelja koji ne daju izdržavanje, uglavnom očeva. Posljednji podaci pokazuju da je svako treće mjesto u Crnoj Gori siromašno.” – kazala je Maja Raičević iz NVO Centar za ženska prava.

Problem bi trebalo da riješi novi zakon o privremenom izdržavanju djece. Ako roditelj ne bi plaćao alimentaciju, obaveze izdržavanja bi se po hitnoj proceduri prebacila na državu, koja bi svojim mehanizmima kasnije natjerala roditelja da izmiri svoje obaveze. Raičević veruje da će ova mjera biti efikasna.

“Upravo ovim zakonom predviđa se osnivanje Alimentacionog fonda koji će onda nastaviti da redovno isplaćuje izdržavanje djeci a potom će sam Fond koji vidi bi bio u nadležnosti Ministarstva finansija dostavljati rješenje roditeljima dužnicima izdržavanja i oni će biti u obavezi da nadoknade državi iznos uplaćenog iznosa izdržavanja, istovremeno kamate.” – dodaje Raičević.

Prijedlog zakona već je prošao matični skupštinski odbor a kopredsednica ženskog kluba Parlamenta vjeruje da će se uskoro o njemu raspravljati i u Plenumu. Vjeruje da će brzo biti usvojen.

“Obzirom da je prošao Odbor i da je Odbor predložio, većina je tu. Prema informacijama koje imam od mojih koleginica da će svi glasati za ovo rješenje, tako da ja očekujem 81.” – kazala je Branka Bošnjak.

Za Bošnjake ovaj zakon je odlična ideja jer kako je kazala, sudovi i nadležne institucije ne rade svoj posao a uz to postoji ogroman broj neodgovornih roditelja.

“I u čemu je spas za te roditelje je zato što će sada država na vrijeme isplaćivati alimentaciju djeci ukoliko postoji problem da roditelji ne plaćaju redovno a onda će zaštitnik imovinskih prava kroz mehanizme države se naplatiti od tih neodgovornih roditelja i uvijek bolje da to radi država nego da radi bivši partner.” – dodala je Bošnjak.

Bošnjak poručuje da će zakon o privremenom izdržavanju djece dati doprinos borbi protiv siromaštva posebno “jer nas čeka teška jesen kada će zakon kako vjeruje i stupiti na snagu u oktobru ili novembru“.

Izvor: rfpress.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor