Search
Close this search box.

Borelj u Njujorku okupio lidere Zapadnog Balkana

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se u Njujorku na neformalnom ručku koji je tokom zasjedanja Generalne skupštine UN za njih organizovao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Na sastanku su učestvovali premijeri Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kako je saopštila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), diskusija se fokusirala na globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, a visoki predstavnik Borelj i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički riješiti štetne posljedice tog rata na cijene hrane i energije i stabilnost i bezbjednost u Evropi i globalno.

Borelj je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska bezbjednost i da bi se pozabavile hibridnim pretnjama, uključujući manipulaciju i miješanje sa sajber i stranim informacijama, navodi se u saopštenju.

EU i Zapadni Balkan će ostati zajedno u suočavanju sa izazovima koje ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti povezuje Zapadni Balkan sa svojim inicijativama za ublažavanje posljedica rata, dodaje se.

Sastanak je održan u utorak na marginama Generalne skupštine UN, navela je EEAS i dodala da se takvi neformalni skupovi održavaju dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmjenu mišljenja o izazovima u regionu i evropskoj budućnosti regiona.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor