Bolnice u Beranama i Kotoru postaju kliničko-bolnički centri

Opšte bolnice u Beranama i Kotoru postale su kliničko-bolnički centri. To je saopšteno na današnjoj sjednici Vlade.“Radi se o jako značajnom momentu za sve nas, prije svega za zdravstveni sistem Crne Gore i nešto što se ispunjava poslije 20 godina obećanja”, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Ščekić.

On je istakao da je zdravstveni sistem u Crnoj Gori izrazito centralizovan.

“S obzirom da Klinički centar obavlja djelatnost na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite za stanovnike četiri opštine i Glavnog grada Podgorice, što je gotovo polovina stanovništva Crne Gore, a tercijalni nivou za cjelokupno stanovništvo Crne Gore, ovo je prouzrokovalo opterećenost KCCG koja se najbolje oslikava kroz podatak da je u 2022.godini u ovoj ustanovi pruženo 1,4 miliona usluga. Sa namjerom da smanjimo liste čekanja ušli smo u ovaj značajn momenat”, istakao je Šćekić.

Zato je, dodaje, utvrđeno da postoji potreba za stvaranjem još dvije ustanove koje mogu pružiti usluge tercijalnog nivoa.

“Kada je riječ o jugu to je Opšta bolnica u Kotoru, a za sjever Opšta bolnica Berane. Detaljnom analizom kapaciteta unutrašnje organizacije, obimu usluga koje pružaju, opremljenosti, ali i prostora za unapređenje svega navedenog utvrđeno je da ove ustanove imaju dovoljno kapaciteta da određene usluge-internističke i hiruške usluge pužaju na tercijalnom nivou za stanovnike sjevera i juga kroz status kliničko-bolničkih cenatara”, naveo je Šćekić.

Dobijanjem statusa kliničko-bolničkih centara ove opšte bolnice bi, dodaje Šćekić, izvršile unutrašnju reorganizaciju.

“Navedena reorganizacija bi podrazumijevala formiranje interne i hiruške klinike u ovim ustanovama uz već postojeća odjeljenja. Sve navedeno bi podrazumijevalo kadrovsko i prostorno osnaženje ovih ustanova”, kazao je Šćekić.

Izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor