Blizu 700 doza vakcina za Bjelopoljce

Imunizacija protiv virusa Korona sprovodi se od danas u novom ciklusu u Bijelom Polju. Blizu 700 doza kineske „Sinofarm“ vakcine dostavljeno je Domu zdravlja koji je formirao mobilne timove i za rad na terenu.

Ljekari apeluju na  građane da poštuju mjere  koje smanjuju rizik od širenja  zaraze i imunizaciju iskoriste da zaštite svoje zdravlje.

Prve doze od 210. „Sputnjik “ vakcina  iskorišćene su za imunizaciju medicinskih radnika u Bijelom Polju i 50. pacijenata starijih od 80. godina. Broj onih koji će se vakcinisati  trebalo bi da raste jer je Dom zdravlja obezbijedio 699  novih  „Sinofarm“ doza.

Na spisku za vakcinaciju je 2. hiljade i 200 prijavljenih pacijenata. Taj broj bi trebao da raste kako bi se što brže izašlo iz epidemije i stekao  kolektivni  imunitet. Takav plan je, međutim, još u početnoj fazi. Za ljekare je imunizacija stanovništva jedini  način da se izborimo sa Kovidom.

Strah i nesigurnost prate pacijente. Veliki Šćepanović su i ljekari i bližnji otklonili nedoumice i potpuno pripremljena došla je na zakazanu vakcinaciju. Dobila je i sva objašnjenja kako da se ponaša nakon imunizacije.

Na punktu u Dnevnom centru „Tisa“ gdje se obavlja imunizacija za tri nedjelje pacijenti će primiti i drugu dozu. Do revakcinacije i u daljem postupku moraju poštovati sve propisane mjere.

Da bi vakcinacija dala rezultate bjelopoljski Dom zdravlja formirao je mobilne timove za rad na terenu. Paralelno sa imunizacijom  unapređuje se   i proces rada u Covid ambulanti. Instaliran je digitalni rendgen aparat. To je još jedna od preduzetih mjera koja bi trebalo da pomogne pacijentima. No, adekvatna oprema nije sve što nam je potrebno. Lična odgovornost najbolja je zaštita.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor