Bjelopoljskim poljoprivrednicima predstavljan agrobudžet: Jokoviću poslali „poklone“

Poljoprivredni proizvođač i malinar Andrija Delić donio je Radonjiću i saradnicama dio presade, luka i dijela, kako je kazao, propalog asfaltnog zastora koji je rađen uz pomoć IFAD UN, da sve uruče ministru JokovićuPredstavljanje agrobudžeta od strane državnog sekretara za poljoprivredu Marka Radonjića i njegovih saradnica imalo je danas pomalo neslavan tok, ali i kraj. Naime, nakon prezentovanja budžeta i izlaganja nezadovoljstva nekoliko učesnika poljoprivrednih proizvođača, većina je napustila skupštinsku salu. Ostalo je manji broj, koji su postavili još nekoliko pitanja iz oblasti za koja su zainteresovani.

Andrija Delić, poljoprivredni proizvođač i malinar, donio je Radonjiću i saradnicama dio presade, luka i dijela, kako je kazao, propalog asfaltnog zastora koji je rađen uz pomoć IFAD UN i da sve uruče ministru Jokoviću.

– Ovo je više nego strašno šta nam Ministarstvo poljoprivrede radi i na koji način tretira nas poljoprivredne proizvođače. Dovedeni smo praktično na ivicu propasti. Nema ozbiljne startegije razvoja poljoprivrede, nema sigurnog plasmana proizvoda -kazao je Delić, dodajući da je predao materijal koji je poljoporivrednicima ostao neurađen da se odnese ministru poljoprivrede Vladimiru Jokoviću.Marko Novaković iz Tomaševa ukazao je na probleme poljoprivrednika, osvrćući se na lošu putnu infrastrukturu, često nestajanje struje, nedostatak interneta.

– Zato sam ja i zatražio azil u Njemačkoj iako se bavim poljoprivredom – istakao je Novaković, a Đorđe Bulatović iz Vraneša, uspješan inače proizvođač sira, kazao da je predlog da stočari predaju fakturu o svakom kilogramu prodatog sira sraman i da će uticati na stočare da se više ne bave ovim poslom.Kako vas nije sramota da ovo radite. Uvodite nam fiskalne kase, da imamo knjigovođe… Smišljate način kako da nam iskomplikujete život na selu. Ovo će biti udar na mlade ljude da se ne bave ovim poslom – istakao je Bulatović a Vučko Pešić iz Tomaševa istakao da se agrobudžetom koji je, kako je istakao, nije predstavljenih 66 nego stvarnih 28 miliona eura, stvara problem za pljoprivrednike.Tjerate ljude da od svega dignu ruke i idu na rad u Njemačkoj – kazao je Pešić, dok je Džemal Zvrko iz Godijeva tražio da stočari nakon svih novina koje uvode agrobudžetom prođu svojevrsne radionice, kad je u pitanju rad u stočarstvu.

Državni sekretar Marko Radonjić je naglasio da je započeto sa prezentacijom agrobudžeta na sjeveru.

– Upoznali smo  poljoprivrednike sa mjerama i što više apliciraju na vrijeme naše javne pozive. Budžet je preko 66 milona eura, od čega je 44 miliona iz nacionalnih sredstava – kazao je Radonjić, dodajući da se vodilo računa o potrebama poljoprivrednik proizvođača, kao i starteškim ciljevima agrara, u dijelu pristupanja EU – kazao je Radonjić.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor