Bjelopoljski penzioneri vjeruju da će Fond PIO pomoći da se zgrade završe

Udruženje bjelopoljskih penzionera u projekat je ušlo ishitreno, prije nego što je zatvorena finansijska konstrukcija i to tik pred lokalne izbore, izjavio je Ranko Aligrudić, direktor Fonda PIOTri manje lamele sa po četiri stana, koje se grade na Ribarevinama za potrebe bjelopoljskih penzionera, i dalje su u centru pažnje zbog dešavanja u kojima traje „rat“ saopštenjima između predsjednika Udruženja penzionera Milana Minića i predsjednika Opštine Petra Smolovića, sa jedne, i predsjednika Pokreta penzionera Crne Gore Svetozara Čabarkape, sa druge strane. U priču se uključio i direktor Fonda PIO Crne Gore Ranko Aligrudić koji je za RTCG izjavio da je Udruženje bjelopoljskih penzionera u projekat ušlo ishitreno, prije nego što je zatvorena finansijska konstrukcija.

– Nepojmljivo je da neko može da počne izgradnju zgrade, u ovom slučaju tri, sa po četiri stana, a da nije zatvorio finansijsku konstrukciju. Mi smo 2019. dali 170.000 eura, Opština odobrila plac i oslobodila komunalija, to je vrijednost od 62.000 eura i to je trebalo da zatvori konstrukciju za izgradnju 18 stanova. Predsjednik Udruženja penzionera Bijelo Polje je na svoju ruku sa predsjednikom Opštine krenuo u akciju, bez zatvorene finansijske konstrukcije, i to tik pred lokalne izbore. I sada se pojavljuju apeli za završetak tih zgrada, a u udruženju su znali da sa sredstvima koja smo mi uplatili ne mogu završiti započeto – naveo je Aligrudić.

Na njegovu izjavu reagovali su iz bjelopoljske lokalne uprave uz podsjećanje da je Opština, kada su u pitanju stambeni objekti na Ribarevinama, ispunila sve što je u njenoj nadležnosti.

Čovjeku koji se greškom nalazi na toj funkciji (drugi put više o tome), kriva je Opština Bijelo Polje čiji su odbornici prije dvije godine jednoglasnom odlukom na jednoj od sjednica Skupštine opštine poklonili zemljište i oslobodili komunalija plac za izgradnju stanova za naugroženije penzionere – sopšteno je iz lokalne uprave uz podsjećanje da je na lokaciji stambenih zgrada ostavljen priključak za struju i vodu, asfaltirana ulica i napravljeni višenamjenski rekreativni tereni „kako bi spremili okolinu za humaniji boravak penzionera“.

– Opština Bijelo Polje nastaviće u skladu sa svojim mogućnostima da pomaže sve ugrožene kategorije našeg društva, a posebno penzionere koji zaslužuju duboko poštovanje za izgradnju savremenog crnogorskog društva. Vjerujemo da će Upravni odbor Fonda PIO iznaći način da se ovaj problem riješi, te da Opština stoji na raspolaganju za sve vidove podrške – naglašavaju iz lokalne uprave.

Podsjećamo, Udruženje penzionera Bijelog Polja saopštilo je da nedostaje 200.000 eura da bi završili izgradnju 12 stanova za penzionere u tri smabene zgrade na Ribarevinama. Oni su uputili apele Fondu PIO i resornom ministarstvu da im pomognu u obezbjeđivanju nedostajućih sredstava.
Stav Vlade je da NVO ne mogu da grade stanove

Direktor Fonda PIO je izjavio da je Upravni odbor Fonda zauzeo stav da se mora promijeniti metodologija gradnje stanova za penzionere, kako bi se izbjegli ovakvi a i drugi problemi.

– Stav Vlade je da NVO ne mogu da grade stanove za penzionere (Udruženje penzionera Bijelo Polje je NVO), i da će to morati da grade Fond PIO, Opštine ili nadležno ministartvo, a da sredstva obezbijedi država – izjavio je Ranko Aligrudić za RTCG.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor