Bivši radnici MA očekuju od poslanika da obore Vladu u petak

Bivši radnici Montenegro erlajnza uputili su pismo poslanicima u Skupštini Crne Gore, navodeći da od njih očekuju da obori u petak 19. avgusta Vladu Dritana Abazovića, ističući da je razlog što se ova, a i prethodna Vlada, oglušuje o zakone a nije ni pokušala da riješi njihove probleme.

„Kako se u petak 19. avgusta 2022. godine, odlučuje o povjerenju Vladi Crne Gore, obraćamo Vam se u svojstvu bivših zaposlenih avio kompanije „Montenegro Airlines“ da iskažemo svoj stav po ovom pitanju. Možda najbolje ne razumijete situaciju u kojoj su se bivši radnici Montenegro erlajnza i njihove porodice našli, jer nikada vam se nije desilo da „preko noći“ ostanete bez posla u jeku pandemije kovida. Ni da vam poslodavac država – Vlada Crne Gore ostane dužna sedam neisplaćenih zarada, tri i po godine neuplaćenog radnog staža, te da vas uskrati za otpremninu za period do mogućeg novog zaposlenja. Ipak, ne zaboravite da smo i mi birali Vas, kao predstavnike građana u parlamentu, iako su samo rijetki od Vas osjetili empatiju i pomenuli naš položaj koji traje nepune dvije godine“, ističu u pismu poslanicima Skupštine Crne Gore bivši radnici MA.

Ovom prilikom, kako su naveli, ne žele govoriti o ideologijama, iako znaju da među poslanicima „ima deklarativno lijevih i desnih i zelenih i centra, ali, nažalost“, dodaju, primjećuju kako je među njiima „najviše sljedbenika neoliberalne ekonomije“.

„Nikada nismo tražili milostinju već samo zarađeno i ono što nam po zakonu pripada, kao građanima države Crne Gore. Kada već pominjemo zakone, moramo Vas podsjetiti da smo se obraćali i prethodnoj i sadašnjoj Vladi, kao i mnogim institucijama, dok nijesmo shvatili da nas i prethodna i sadašnja Vlada zamajavaju, a institucije ne funkcionišu. Čak ni kancelarija ombudsmana nije dala svoje mišljenje iako smo se u martu 2021. godine žalili da su nam uskraćena ljudska i radna prava. Pokušali smo i sa protestima, blokirali saobraćajnicu prema aerodromu, ali osim maltretitranja turista kao i zaposlenih na aerodromu nijesmo ostvarili željeni efekat jer izgleda da članovi Vlade i narodni poslanici rijetko putuju avionom Ili do aerodromske zgrade dolaze sporednim putem, tako da nijesu osjetili posljedice protesta, inače bi vjerovatno reagovali“, ističu u pismu bivši radnici MA.

I pored svih problema u koje su ih, kako su kazali, „uvalili neznaveni i nedobronmjerni članovi Vlade, a koji su se odlučili na ‘gašenje’ MA bez ikakve analize, nakon uvođenja stečaja“ pokušali su „sačuvati resurse kompanije, a sve u interesu države Crne Gore i njenih građana“.

„Sada ne znamo ko je stečajni sudija, a nije imenovan ni stečajni upravnik i sve nam se čini da neko hoće da dovrši započeto i dokrajči Montenegro erlajnz, a vrijednu imovinu ostavi zubu vremena. Valjda je već svima jasno da nova kompanija ToMontenegro neće koštati nula eura, kako su ne tako davno tvrdili bivši ministri Spajić, Bojanić i Milatović već je za nju i njeno poslovanje do sada sada utrošeno na desetine miliona eura.  A da stvar bude gora, ta kompanija nije i neće biti u neće biti u funkciji turističke privrede“, ističu bivši radnici MA.

Možda, kako su naveli, „ne bi bilo zgoreg“ da podsjete poslanike da je nova kompanija već duže vrijeme u v. d. stanju, bez imenovanog Odbora direktora, a finansijsko poslovanje, odnosno gubici kompanije uporno se kriju od javnosti.

„Valjda zato što je sadašnji ministar ekonomije Goran Đurović bio član Odbora direktora nove aviokompanije. Na kraju, gospodo poslanici i poslanice, i Vi lijevi i Vi desni i zeleni i Vi iz centra (sljedbenici neoliberalne ekonomije nas sigurno neće poslušati), kako se sadašnja Vlada kao i prethodna oglušuje o zakone, a nije ni pokušala da riješi probleme bivših radnika Montenegro erlajnza, ako se još nijeste odlučili kako ćete glasati mi bivši radnici Montenegro erlajnza očekujemo od vas da oborite ovu Vladu. Neka padne, da osvježi“, poručili su bivši radnici MA.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor