Biće vakcinisano 500 mališana

Pri kraju obavezna vakcinacija djece u Bijelom Polju

BIJELO POLjE – Vakcinacija djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole privodi se kraju, a narednih dana planirana je i vakcinacija mališana školskog uzrasta – završnih razreda osnovne i srednje škole, kazala je koordinator Službe izabranih doktora za djecu, prim. dr Julija Bošković.

Ona je saopštila da se vakcinacija odnosi na djecu 2015. kao i 2014. godišta, koja nijesu primila vakcinu ili nijesu pošla u prvi razred iz opravdanih razloga.

– Vakcinacija se obavlja kod izabranog doktora, uz prethodno zakazivanje i uz poštovanje epidemioloških mjera. Imunizacija djece je pri kraju, a biće vakcinisano oko 500 mališana. Planiramo i vakcinaciju maturanata, a ovih dana očekujemo isporuku potrebnih doza vakcina. U pitanju su vakcine protiv zaraznih bolesti koje su po zakonu obavezne za taj uzrast – istakla je dr Bošković.

Ona podsjeća i da kriza izazvana virusom korona danas predstavlja najveću prijetnju za djecu u Crnoj Gori, jer je negativno uticala na svaki aspekt života najmlađih i otežala njihov pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama.

– Prethodnih godina Dom zdravlja – Služba imunizacije za djecu, prepoznat je od Instituta za javno zdravlje kao zdravstvena institucija sa visokim obuhvatom imunizacije za sve vakcine, pa i za MMR. Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Unicefom ukazuje na opasnost od izbijanja epidemije malih boginja zbog sve slabije vakcinacije djece MMR vakcinom, što ih čini izloženim bolestima koje mogu imati čak i smrtni ishod. Zbog toga smo ovih dana posebnu pažnju usmjerili ka najmlađima i činimo sve da održimo trend vakcinisanja djece – poručila je dr Bošković.

M.N.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor