Beranama milion eura manje na godišnjem nivou

Na sastanku Beranskog Opštinskog rukovodstva i poslanika konstatovano da su znatno umanjena sredstva iz Egalizacionog fonda

Samim tim novim zakonom smo za poslednje tri godine dobili preko tri miliona eura manje, što je na nivou jednogodišnjih prihoda od Egalizacionog fonda, a od izuzetnog je značaja za normalno funkcionisanje naše opštine, saopšteno je nakon sastanka

Sa sastanka – Foto: Jovović

BERANE – Povodom Predloga zakona o državnom budžetu za 2021. godinu, na inicijativu vršioca dužnosti predsjednika Opštine Berane Marka Lalevića održan je hitan sastanak rukovodećih ljudi u lokalnoj upravi s poslanicima parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore Jovankom Bogavac, Jelenom Božović i Milosavom Paunović. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović, sekretar Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Bojan Radošević, arhitekta u Službi glavnog gradskog arhitekte Milica Osmajlić, savjetnica u Sekretarijatu za investicije i projekte Danka Golubović i savjetnica u Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti Milica Račić. Tokom sastanka osvrnuli su se i na kapitalni budžet i projekte koji se finansiraju preko Uprave javnih radova. Posebno je bilo riječi o umanjenju iznosa sredstava iz Egalizacionog fonda za 2021. godinu koji je opredijeljen Opštini Berane.

– Opštini Berane sredstva iz Egalizacionog fonda predstavljaju značajan prihod, i gotovo da iznose trećinu budžeta. U ranijim godinama taj iznos se kretao preko 40 procenata. S obzirom na činjenicu da je taj prihod od krucijalnog značaja za normalno funkcionisanje, moramo napomenuti da je na osnovu novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave i pravilnika o načinu raspodjele sredstava iz Egalizacionog fonda i načinu korišćenja neraspoređenih sredstava, našoj opštini u značajnoj mjeri umanjen iznos – saopšteno je nakon sastanka.

Naglasili su da nije dobro što se sredstva iz Egalizacionog fonda Opštini Berane u poslednje tri godine drastično smanjuju. Podsjetili su da je Opština Berane u 2018. godini iz Egalizacionog fonda dobila 4.395.000 eura, ili 12,66 odsto od ukupnih sredstava. Naveli su da je taj iznos u ovoj godini smanjen na 3.167.000 eura, ili 9,05 odsto, odnosno za 1.228.000 eura u odnosu na period od prije tri godine.

– Znajući da sredstva Egalizacionog fonda na godišnjem nivou iznose oko 35 miliona eura, lako je proračunati da je novim zakonom i pravilnikom Opština Berane dobila umanjenje od preko milion eura na godišnjem nivou, a u pitanju su tri godine, pa samim tim novim zakonom smo za poslednje tri godine dobili preko tri miliona eura manje, što je na nivou jednogodišnjih prihoda od Egalizacionog fonda, a od izuzetnog je značaja za normalno funkcionisanje naše opštine – navodi se u zaključku sa sastanka.

Naglašeno je da, takođe, zabrinjava i vrlo mali broj projekata koji je predviđen za finansiranje iz kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova za opštinu Berane.

D.J.


Kapitalni projekti
Na sastanku je dogovoreno da se kompletna dokumentacija o kandidovanim projektima za 2021. godinu, koju je Opština Berane uputila Vladi Crne Gore, dostavi poslanicima iz tog grada kako bi kroz poslanička pitanja, diskusije i podnošenje amandmana Odboru za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini Crne Gore pokušali da uvećaju iznos sredstava za realizaciju bar nekih od predloženih projekata.
– Poslanici koalicije „ Za budućnost Crne Gore“ i odbornice vladajuće većine u lokalnom parlamentu upoznati su sa svim aktivnostima koje je Opština Berane do sada preduzela na predlaganju projekata za finansiranje iz kapatalnog budžeta Crne Gore, a koji su dio strateškog plana Opštine Berane i smatramo da Vlada Crne Gore treba da ih uzme u razmatranje i uvrsti u budžet za 2021. godinu – naglašeno je na sastanku.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor