Biće tvrd meč, nikada nije lako igrati s Crnom Gorom

Mađarska je zemlja vaterpola, sa najviše trofeja u istoriji tog sporta. Na svjetskim prvenstvima je tri puta bila najbolja, ima devet zlatnih olimpijskih medalja i čak 13 zlata sa evropskih šampionata.

Tamaš Merc (47 godina) je preuzeo ulogu selektora Mađarske uoči svjetskog prvenstva u Budimpešti 2017. godine kada je Mađarska izgubila u finalu od Hrvatske (8:6). Potom je osvojio prvo mjesto na svjetskom kupu 2018.godine, zlato na evropskom prvenstvu 2020. godine i bronzanu medalju na olimpijskim igrama u Tokiju. U posljednjem ciklusu Svjetske lige bila su dva meča Crne Gore i Mađarske i oba puta pobijedili su Mađari, 14:9 u Đeru, 16:11 u Kotoru.

Razgovarali smo za Portal sa mađarskim selektorom.

Novi veliki turnir, novi veliki izazov za vašu ekipu. Jeste li spremni, Mađarska uvijek cilja sam vrh?

Jesmo, spremni smo. Veliko je zadovoljstvo što imamo priliku da ponovo igramo kao domaćini, ovdje u Budimpešti, nakon 2017. godine. Biće težak turnir, više je veoma dobrih timova. Neki sastavi su drugačiji u odnosu na Olimpijske igre u Tokiju, ali to je uobičajena stvar nakon olimpijskog ciklusa.

Da li je vaša ekipa prvi favorit takmičenja?

Nijesam siguran, više je favorita. Vjerujem u moju ekipu, sigurno je da smo među najjačima na ovom takmičenju. Put do zlata je vrlo dug. Prvo treba da izborimo četvrtfinale, pa onda polufinale …. Biće mnogo “fajta” na tom putu, moramo biti mnogo snažni kako izdržali do samog kraja.

Prvi meč je sa selekcijom Crne Gore. Da li ste u prednosti barem zbog posljednje dvije pobjede u Svjetskoj ligi?

Te pobjede ništa ne znače. Sadašnji sastavi su drugačiji u odnosu na te utakmice sa Crnom Gorom. Izuzetno cijenim crnogorski tim, igra odličan vaterpolo. Biće tvrd meč, nikada nije lako igrati s Crnom Gorom. Moramo da budemo koncentrisani od početka do kraja utakmice. Očigledno je da želimo pobjedu, ali znam da i kolega Gojković to želi takođe.

Podsjetimo, meč Crne Gore i Mađarske možete pratiti od 21 sat na TVCG 2 i Portalu RTCG 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor