Bez projekta nema ni rekonstrukcije puta Pljevlja-Metaljka

Iako je situacija na putnom pravcu Pljevlja-Metaljka, na dionici od Boljanića do Metaljke, iz dana u dan sve kritičnija, ove godine neće biti građevinskih radova. Prema informaciji koju je usvojila Vlada prije mjesec dana, čak se neće raditi ni na izradi projekta rekonstrukcije puta od centra Pljevalja do Boljanića, uprkos činjenici da je dionica duga oko 20 kilometara sve teža i opasnija po učesnike u saobraćaju.

    PUT BOLJANIĆI-METALJKA/ -B.JE

Država će raskinuti i ugovor sa firmom koja je trebalo da uradi projekat druge faze rekonstrukcije puta Pljevlja – Čajniče, dionice od mjesta Baljenovac do Metaljke, sela na granici sa Bosnom i Hercegovinom – navodi se u Izvještaju o realizaciji programa izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori za 2022. godinu, koji je nedavno usvojila Vlada Crne Gore.

Ugovor će biti raskinut jer, kako se navodi u Izvještaju o realizaciji programa izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite magistralnih i regionalanih puteva za 2022. godinu nije ispoštovana dinamika realizacije ugovora za projektovanje zaključenog sa firmom Interprojekt d.o.o iz Podgorice.

Na ovoj dionici puta, koja povezuje Pljevlja sa Čajničem, odnosno sa Republikom Srpskom, praktično ne postoji nijedan metar kolovoza bez ozbiljnog oštećenja. Dugogodišnje krpljenje rupa dovelo je do potpunog uništenja kolovoza. Stare zakrpe su propale, a znatna oštećenja su se pojavila i na drugim djelovima puta.

Put je krajnje rizičan za sve učesnike u saobraćaju. Oštećenja su evidentna bukvalno na svakom koraku i motorna vozila trpe brojne havarije – kaže prvi čovjek Udruženja „Breznica“ Milorad Mitrović. Ističe da je sramno da je u ovakvom stanju međunarodni putni pravac koji povezuje Crnu Goru sa susjednom Bosnom i Hercegovinom.

Mitrović podsjeća i da su nadležni rekonstrukciju puta obećavali još od 2006. godine, ali da su svi rokovi probijeni, a posao nije završen. Prema njegovim riječima, rekonstrukcija prve faze putnog pravca od Pljevalja do Boljanića je počela 2019. godine i trebalo je da se okonča do kraja 2020. Međutim, ni ovaj posao nije još nije završen.

Rekonstrukcija prvog djela putnog pravca svjedoči da se radi o veoma velikoj neozbiljnosti, kaže Mitrović i podvlači da je veoma teško očekivati potpunu rekonstrukciju puta na dijelu od Pljevalja do Metaljke.

Biće dobro ako se taj posao završi u narednih pet godina. Da ima ozbiljnosti svi radovi bi se završili za dvije godine – zaključio je Mitrović.

 

Izvro:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor