Search
Close this search box.

Bečić novi predsjednik Parlamenta

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić izabran je danas za novog predsjednika Skupštine Crne Gore. Za izbor Bečića glasalo je 45 poslanika koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, Bošnjačke stranke (BS) i Nik Đeljošaj iz Albanske liste. Protiv je bio poslanik Liberalne partije Andrija Popović, a uzdržani su bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i poslanik albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka.

Od 71 ubačenog listića, 46 je bilo važećih, od čega 45 glasova za i jedan protiv, saopštio je predsjedavajući Miodrag Lekić.

Bečić je položio zakletvu.

“Zaklinjem se da ću dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savjesno, tako mi Bog pomogao”, rekao je Bečić nakon glasanja.

“Neopisiva je čast biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela”, naveo je on.

Demokratska kultura i kohezija u društva nalaže da onaj ko je na čelu parlamenta mora da štiti opoziciju, jer bez nje nema parlamentarizma, istakao je on.

“Parlament ne smije nikada više biti protočni bojler, ni brana reformskoj i razvojnoj politici Crne Gore. Parlament je temelj i krov CG, duša demokratije i to niko ne smije ugroziti. Nepoštovanje netoleranciju i svađe treba da zamijeni dijalog, tolerancija”, naveo je Bečić.

DPS neutralna 

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić je saopštio da će DPS biti neutralna te da neće glasati ni za, ni protiv izbora Bečića.

“Ovim najavljujemo da se nećemo voditi onim ko je vlast, a ko opozicija, već ćemo se voditi nacionalnim interesima Crne Gore. Nadam se da je sve ovo jedan važan korak i da ovim što je DPS uradila u prethodnih dvadeset dana pokazali zrelost da djelujemo nešto drugačije. Imajući u vidu da smo svim onim što smo radili dali značajan doprinos novom iskoraku u CG, mi ćemo nastaviti tim putem,” naveo je Nikolić, čestitajući Bečiću u svoje i ime DPS-a.

Poslanik i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je “poražena ideologija kriminala i ideologija lažnog Montenegra”.

LP protiv

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović čestitao je Bečiću i naveo da taj prijedlog Liberalna partija neće podržati.

“Postoji veoma opravdana bojazan, dobro bi bilo da me vrijeme demantuje da će doći do gubitka našeg suvereniteta. Vjerujem da ćemo dati maksimalan doprinos da se Crna Gora sačuva. Da taj popis stanovništva 2021. neće biti neki impuls da CG izgibi državni status i postane dio neke nove države. Strašno je za jednu antifašističku, sekularni i građansku državu, da nam crkva pravi zakonodavnu, izvršnu vlast, bez obzira na to o kojoj se crkvi radi,” naveo je Popović.

PZP hoće CG kao Češku

Poslanik Branko Radulović iz PZP-a je saopštio je da su stvorili preduslov za pokretanje demokratskog točka, od jednog, kako kaže, totalitarnog do prosperitetnog i evropskog društva. 

“Taj put biće naporan. On iziskuje mnogo hrabrosti, znanja, dosljednosti, upornosti. Neće biti lako. Hoću CG kao Češku. Građani CG stvorili su i preduslov da svako ko nije dostojan tog puta smijenite ga,” naveo je Radulović.

SNP: Niko ne treba da brine o državnopravnom statusu CG

Vladimir Joković saopštio je da je SNP na ovaj trenutak čekao pune 23 godine i srećni su jer su ga dočekali.

“Zabrinuti smo kako će se CG izboriti sa svim problemima koji su nastali u objektivnim okolnostima zbog korone, ali i zbog dugogodišnje vladavine DPS-a. Ovdje ističem i držanje DPS-a kao dobro, jer su dostojanstveno prihvatili poraz. Ovo je prvi put da se na demokratski način mijenja vlast u CG. Nadam se da će nova vlast uraditi sve da CG učini boljom”, naveo je on.

Joković je istakao da niko ne treba da brine o državnopravnom statusu CG.

“Mi nikad nijesmo bili neprijatelji Crne Gore. Borili smo se za bolju CG i nastavićemo tako. Bićemo partneri svima koji žele dobrobit CG. Podržaćemo Bečića u nadi i uvjerenju da će dati maksimalan doprinos da se demokratizuje ovaj parlament. Dali smo potpise podrške i za Krivokapića uvjereni da CG kreće boljim putem,” istakao je on.

Novi saziv crnogorske Skupštine konstituisan je danas verifikovanjem poslaničkih mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta. U parlamentu su predstavnici DF-a predložili da za predsjednika Skupštine bude izabran Aleksa Bečić (Demokate), a da za mandatara bude predložen Zdravko Krivokapić, što su podržali lider GA URA Dritan Abazović, kao i sam Bečić.

Knežević: Vladu neće sastavljati koncern Vijesti

“Mi smatramo da svi treba da preuzmemo odgovornost i da svi zajedno radimo, zato je naš prijedlog Aleksa Bečić. Želim da demistifikujem da će bilo kakvi centri moći sastavljati Vladu. Mi nećemo Vladu sastavljati po kafanama, džamijama, već ćemo vladu sastavljati demokratski. To znači da vladu neće sastavljati koncern Vijesti, ni oni koji su od Srba pokušali da naprave ponovo neki remetilački faktor. Neka niko ne brine da će Srbi “đavolisati” Crnu Goru.

On je povodom, kako je rekao, novinarsko tabloidno šizofrenih komentara o uticaju Srbije o nekakvom novcu pitao Željka Ivanovića,da li je tačno da je od ove velikosrpske, četničke firme Mtel u ove dvije godine njegov koncern dobio milion i 700 hiljada eura. 

On je rekao da se ne bore za fotelje, nego se bore da niko ne prodaje luke i imovinu.

“Niko neće imati podršku za šverc i kriminal. CG je u nikad sigurnijim rukama. Zato i DPS treba da bude srećan. Želim vam političku katarzu, kako bi što prije gradili budućnost CG,” naveo je on.

URA: Bečić ima težak zadatak

Miloš Konatar iz URE saopštio je da je danas istorijski dan za Crnu Goru.

“Ova kiša koja je osvježila je dobar znak da se stvari mijenjaju na bolje. Ovo je jedna od svijetlih pobjeda koja će ostati zapisana u istoriji. Pravimo prvi korak ka demokratskoj tranziciji. Taj korak mora da bude i miran i demokratski. Ja u ime naše koalicije “Crno na bijelo” želim da dam podršku Aleksi Bečiću, da kažem da je pred njim istorijski i nimalo lak zadatak,” naveo je Konatar.

On je pozvao kolege iz DPS-a da svaki predlog koji bude kvalitetan, da će biti prihvaćen, te da će se razgovarati o njemu.

“Mi smo do sada bili u prilici da neke valjane prijedloge nijesmo uspijevali da stavimo na dnevni red, a kamoli da dođemo do toga da o njima razgovaramo. Sada ćemo moći da ukrstimo argumente,” naveo je Konatar.

Apelovao je na Zdravka Krivokapića da već koliko je danas počnu u posao da sastavljaju novu vladu.

SD ni za ni protiv Bečića

Lider SD-a Ivan Brajović zahvalio je građanima Crne Gore na velikom odzivu tokom izbornog dana.

“To znači da su građani i građanke vjerovali svojoj državi i njenim institucijama. Vjerujem da ćemo zajedno doprinijeti da i dalje jačamo institucije,” naveo je Brajović.

On je istakao da je vrlo važno da SD sa svoja tri poslanika, i ostali pokazuju drugačiju praksu od one kada su u prethodnom sazivu neki bojkotovali parlament.

“Mi smo i danas bili suočeni sa nepoštovanjem jednog simbola CG od strane jednog dijela poslanika”, naveo je on.

Dobro je što ćemo danas izabrati poslanika Parlamenta, naveo je on. 

“Nećemo podržati ovaj prijedlog, ne zbog predloženog kandidata, nego zbog toga što među onima koji su ga podržali ima onih sa čijim politikama i stavovima se ne slažimo. Ali da bi pokazali korektnost nećemo glasati ni protiv,” naveo je on.

DF: Nema šanse da nas neko posvađa, da se DPS vrati na vlast

Slaven Radunović kaže da izborom Bečića oni praktično verifikuju izbornu volju građana.

“Mi smo iz sve tri koalicije potrošili mnogo energije da uvjerimo građane da nij sve izgubljeno. Malo ko u ovoj sali poznaje nekoga da nije izašao na izbore. Mi imamo više obzira prema građanima. Potrudićemo se da zakoni i pravda vladaju državom.”

Istakao je da će ispoštovati Sporazum.

“Mi ćemo da ispoštujemo to da nećemo mijenjati simbole, ali bio bih nepošten ako bih rekao da mi je Sekulina himna dobra. Ova država mora da počne da misli da ima u njoj i drugih građana koji takođe imaju pravo glasa. Gospodo zbog toga neće pasti Vlada, suvište ste nam veliki neprijatelj zbog načina kako ste se bavili politikom. Posmatrali ste nas kao državne neprijatelje, a ne kao političke neprijatelje. Nema toga što nas može da posvađa, a da vi dobijete šansu da se vratite na vlast,” naveo je Radunović.

BS: Podržali kandidaturu Bečića

Poslanik Ervin Ibrahimović saopštio je da su građani pokazali visok stepen demokratije tokom izbornog dana.

Naveo je da se program i ciljevi Demokrata poklapaju sa strateškim ciljevima BS.

Rijetko je zabilježeno tako malo incidenata tokom izbora, kazao je on.

“I vladajuća partija je priznajući volju građana i izbora pokazala demokratski kapacitet.”

Ovdje smo imali razne osude da su manjine odlučivale i pomagale DPS-u da pobjeđuje na izborima.

Opozicija je sada napravila dobru organizaciju i napravila dobar rezultat. BS i njeno rukovodstvo sluša glas naroda, rekao je Ibrahimović.

“Iako postoje razlozi da ne podržimo Bečića, ima i razloga za. Zamislite da je neko četiri godine bojkotovao Parlament i sada treba da bude na čelu te institucije. Mi ipak imamo izuzetnu saradnju sa Demokratama i ako budu ostali pri svom programu dobro ćemo sarađjivati,” naveo je on.

SDP uzdržana 

Draginja Stanković Vuksanović saopštila je da je i sa pozicije vlasti i iz opozicije bila konstruktivan partner svima. 

“Uzdržani ćemo biti ne iz ličnih razloga nego da gospodin Bečić pokaže da može konačno da vrati mjesto i nivo koji pripada ovom domu”, navela je ona..

Kazala je da su uvijek podržavali ona zakonska rješenja koja su bila u interesu CG.

“Trudili smo se da svojim djelovanjem u parlamentu sačuvamo resurse CG. Zato će svi u SDP-u moći da pronađu konstruktivnog partnera sve u korist države. Zahvaljujući našim pritiscima ostvarena je i neradna nedjelja,” navela je ona.

Dodala je da bez jake ekonomije nema sreće u državi.

Đeljošaj: Albanska lista za izbor Bečića

Nik Đeljošaj je kazao da će Albanska lista podržati Aleksu Bečića.

Abazović o sastanku pod Ostrogom

Prisustvovao sam sastanku pod Ostrogom sa velikim zadovoljstvom, rekao je Dritan Abazović.

“Bio sam tamo da se dogovaram sa ljudima”, rekao je, između ostalog, lider koalicije “Crno na bijelo”.

Đurović podnijela ostavku, umjesto Pažina i Katića, Škrelja i Šaranović

Nakon pauze predsjedavajući Miodrag Lekić je saopštio da je ostavku na mjesto poslanice podnijela i Gordana Đurović iz DPS-a.

Skupština je konstatovala njenu ostavku, kao i prestanak mandata poslaniku DPS-a Zoranu Pažinu i Demokrata Stevanu Katiću i na njihova mjesta imenovani su iz DPS-a Luiđ Škrelja i Danilo Šaranović iz Demokrata.

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsjednik počela je intoniranjem državne himne, kada dio poslanika DF-a nije bio u sali. Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati 81 poslanika. Sjednici predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagaže mu najmlađi Maksim Vučinić. Prenos možete pratiti na TVCG.

Izborne rezultate u Skupštini je predstavio predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović. Konstatovane su i ostavke poslanika Zorana Pažina (DPS) i Stevana Katića (Demokrate).

Knežević: Nećemo izdati

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je u Skupštini da nova vlast neće dozvoliti neformalnim centrima moći i i jednom od vlasnika “Vijesti” Željku Ivanoviću da sastavlju vladu. 

On je kazao da Ivanović želi da zamijeni Mila Đukanovića, da od druge familije postane prva.

“Mi nećemo izdati, ja ima konstruktivan predlog, a to je da DF podržava Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine i Zdravka Krivokapića za mandatara”, kazao je Knežević.

On je čestitao građanima, kako je kazao, slobodu.

“Tu slobodu niko neće ugroziti niti će se želje građana naći kao gubitnici”, naveo je Knežević i dodao da to posebno neće učiniti poslanici DF-a.

Abazović: Podrška za izbor Bečića i Krivokapića

Poslanik GP URA Dritan Abazović naveo je u Skupštini kako se nada da će ovaj saziv biti efikasiniji od prethodnog.

“Predlozi koji su sada saopšteni su apsolutno prihvatljivi za koaliciju “Crno na bijelo”. Ja ostajem čovjek od riječi”, naveo je Abazović.

“Ako se zadovolje poslovničke forme možemo pristupiti izboru predsjednika Skupštine Alekse Bečića i da nakon toga da formalizujemo kandidata za mandatara. I neka nam je sretno svima”, naveo je Abazović.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor