Search
Close this search box.

Ćalović Marković: Izvještaj Evropske komisije da bude mapa puta nove vlasti

Izvještaj Evropske komisije treba da bude mapa puta nove vlasti, a eksperti koji su na njemu radili mogu da pomognu kako u izradi boljih zakona, tako i u otkrivanju konkretnih slučajeva, ali i čišćenju institucija od onih koji su podsticali na korupciju i godinama bili servis organizovanom kriminalu, saopštila je danas izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković.

Ona ističe da se iz tog dokumenta vidi da EU jasno prepoznaje probleme sa kojima se suočava Crna Gora, ali i da ima mnogo detaljnije informacije o konkretnim slučajevima nego što je to navedeno u izvještaju koji mora sadržati uopštene ocjene i diplomatski ton.

“Za razliku od tuzilaštva, u EK očigledno smatraju da afera Snimak nije završena i da se ti slučajevi moraju izvaditi iz ladica. Za razliku od Agencije za sprječavanje korupcije, u Briselu jasno prepoznaju izborne zloupotrebe odlazaćeg režima. Izvještaj EK opisuje šverc cigareta kroz fiktivne firme registrovane u slobodnoj zoni luke Bar kojima se ne bave ni policija ni tužilaštvo. U njemu se ukazuje na konkretne slučajeve u kojima su tužioci sklapali sporazume sa kriminalnim grupama sa neprimjereno malim kaznama. Taj dokument markira propuste tužilaca i sudija u najvažnijim predmetima, za koje nikada nisu snosili odgovornost”, navodi Ćalović Marković.

Kako dodaje, izvještaj potvrđuje da je odlazeća vlast zarobila i sistematično urušavala sve institucije od ključnog značaja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, od policije, tužilaštva i sudstva, preko ASKa, do carina, poreske i inspekcijskih službi, što je dovelo do drastičnog usporavanja reformi i zamrzavanja procesa integracija.

“EK je razotkrila i namjere odlazeće vlasti da spriječi medije i nevladin sektor da otkrivaju konkretne slučajeve, tako što je promjenom zakona o medijima i slobodnom pristupu informacijama, pokušala da zastraši novinarske izvore i što više svojih kriminalnih poslova proglasi tajnim”, naglašava izvršna direktorica MANS-a.

Ocjenjuje da izvještaj Komisije sadrži jasnu sliku veoma lošeg stanja i osnovne preporuke za unapređenje, ali ne i precizna rješenja za vrlo kompleksne probleme sa kojima će se suočiti nova vlast preuzimanjem zarobljenih institucija.

“Međutim, međunarodna zajednica je odavno prepoznala da se u zarobljenim državama moraju sprovesti specifične reforme. Zbog toga nova vlast treba odmah da uspostavi saradnju sa evropskim stručnjacima koji će pomoći da se nađu najbolja rješenja usklađena sa međunarodnim standardima i konačno počne uspostavljati vladavina prava”, poručuje Ćalović Marković.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor