Search
Close this search box.

Austrijska kompanija zainteresovana za imovinu Vektre Jakić

Za 6 do 12 mjeseci mogla bi da bude pokrenuta proizvodnja u najvećoj pljevaljskoj drvoprerađivačkoj firmi ukoliko budu radile institucije sistema i crnogorsko pravosuđe, prenosi PV portal.

“Vektra Jakić”, Foto: Vijesti
“Vektra Jakić”, Foto: Vijesti

Prema nezvaničnim informacijama Pljevaljskih novina uspješna austrijska kompanija zainteresovana je za imovinu najvećeg pljevaljskog proizvođača Vektre Jakić, koja je u vlasništvu OTP banke po osnovu fiducijalnog i hipotekarnog prava zbog neplaćenog kredita od 77 miliona eura.

Pouzdani izvori navode da je austrijski investitor postigao dogovor sa OTP bankom ali da čekaju rješavanje formalno-pravnih odnosa vezanih za dosadašnje poslovanje “Vektre Jakić”, koja pred sudovima vodi više postupaka i osporava uvođenje stečaja.

Do 19. maja očekuje se presuda za neisplaćene koncesione naknade koje iznose oko 9,5 miliona eura, od čega se 3,5 miliona odnosi na kamate.

Austrijski konzorcijum je resornom ministarstvu predao biznis plan po kome je prve godine planirana prerada 50 hiljada kubika i ulaganje od 20 miliona eura u novu opremu za liniju laminiranih greda i poprečnih ploča koje se kjoriste u građevinarstvu i industriji. Druge godine preradili bi 100 000 metara kubnih drveta a treće 150 000 kubika i zaposlili bi preko 200 radnika.

“Pričamo o poslovnom odnosu austrijske kompanije sa OTP bankom. Razgovaralo se sa resornim ministarstvom gdje smo konstatovali da ministarstvo ima interes da obezbijedi koncesije za pokretanje proizvodnje u Jakiću, gdje smo mi naglasili da je interes austrijske kompanije da proizvodi isključivo finalne proizvode” navodi izvor pljevaljskih novina, dodajući da se razgovara i sa pljevaljskim drvoprerađivačima o modelima buduće saradnje.

Godišnji kapacitet Crne Gore je do 500 000 kubnih metara drvne mase dok austrija godišnje preradi 16 miliona kubika i sve prodaje.

Proizvodnja u Vektri Jakić je prekinuta sredinom decembra 2018. godine. Država je zbog duga od 9,5 miliona eura za koncesije, za period od 2011. do 2017. godine pokrenula spor protiv Vektrre Jakić. Resorno ministarstvo raskinulo je sa Vektrom ugovor o koncesiji 2019. godine, ali joj je Privredni sud privremenom mjerom u septembu 2019. bio omogućio šestomjesečnu eksploataciju šuma u državnom vlasništvu. Uprava prihoda i carina tri puta je tražila uvođenje stečaja zbog nagomilanih poreskih dugova a sudski postupak nije okončan.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor