Search
Close this search box.

Ako do petka ne dobije novac, Institut “Dr Simo Milošević” ide u stečaj

Ukoliko se istinski želi pomoći Institutu, da on makar kratkoročno izađe iz problema, a to je odblokiranje računa, onda uplata mora da bude izvršena do petka, poručio je Mari

Iako je premijer Dritan Abazović na sastanku sa rukovodstvom Instituta “dr Simo Milošević” održanom 28. decembra, obećao da će avansom Fonda zdravstva u iznosu od 1,2 miliona eura privremeno riješiti problem ove zdravstvene ustanove, do toga nije došlo, pa je račun Instituta i dalje u blokadi. Prema riječima vršioca dužnosti izvršnog direktora Sava Marića, krajnji rok za uplatu avansa je petak, 13. januar. Podvlači da, ukoliko do uplate ne dođe, Institutu Igalo prijeti stečaj. Stečaj se uvodi ukoliko blokada računa traje duže od 60 dana u kontinuitetu. Naglašava da je rok za stečaj početak naredne sedmice.

Ukoliko se istinski želi pomoći Institutu, da on makar kratkoročno izađe iz problema, a to je odblokiranje računa, onda uplata mora da bude izvršena do petka – poručio je Marić. Smatra da je sastanak sa Abazovićem morao biti upriličen ranije, zbog komplikovane procedure prenosa sredstava od Vlade, preko Fonda zdravstva, do računa Instituta Igalo.

Tada, 28. decembra, razgovarao sam i sa direktorom Fonda zdravstva, dr Vukom Kadićem, koji razumije probleme Instituta i želi da pomogne, ali pomoć ne zavisi od njega, već od premijera Abazovića i Vlade, jer potrebna je odluka Vlade da odobri uplatu preko Fonda od 1,2 miliona eura. Čuo sam se prekjuče i sa savjetnicom premijera Abazovića, Marijom Krgović, koja je obećala da će ga podsjetiti, da se sredstva uplate do petka – kazao je Marić.

Prema riječima predsjednika Opštine Stevana Katića, Institut Igalo i u novu godinu “uplovljava” sa izrazito kompleksnim problemom, no, i garancijama premijera Abazovića da će račun ustanove biti odblokiran.

Novi momenat koji se dogodio jeste odluka Upravnog suda, koji je poništio odluku Vlade Duška Markovića da se obustavi proces privatizacije. Da li je ta odluka tada bila zakonita, odlučio je Upravni sud, tako da imamo i taj proces. Vlada, koja ovaj postupak mora da provede do kraja, zatražila je od Opštine Herceg Novi da delegira člana u tendersku komisiju, tako da smo mi odabrali advokata Zorana Lazarevića, koji će biti član tenderske komisije u ime Opštine – kazao je Katić.

Sindikat se protivi privatizaciji

Sindikat Instituta „Simo Milošević“ Igalo se izričito protivi privatizaciji, a kako je istakla predsjednica dr Marija Obradović, zaposlenima naprosto nije jasno čemu vodi odluka Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije da formira Tendersku komisiju koja će nastaviti ranije započetu tendersku proceduru za prodaju akcija Instituta.

Upravni sud Crne Gore osporio je rješenje ranijeg Savjeta kojim je odbijen prigovor tužilaca, konzorcijuma Filibert i Vile Oliva, vlasnika Žarka Rakčevića, koji je ujedno i vlasnik 28 odsto akcija Instituta, te jedan od osnivača URE, partije čiji je vođa premijer Dritan Abazović. Ovaj konzorcijum, koji je 2018. godine na tenderu ponudio 10 miliona eura u novcu, za 56,48 odsto akcijskog kapitala i 20 miliona eura za investicije, žalio se na odluku Tenderske komisije koja je prodaju Instituta proglasila neuspjelom. Savjet za privatizaciju sada može ući direktno u razgovore sa Rakčevićem, te zaključiti ugovor o privatizaciji. Valja istaći da budući vlasnik kupuje akcije, ne i imovinu, jer sva zemlja Instituta je sa pravom korišćenja, a ne pravom svojine. Tek država treba da je prevede u pravo svojine za kompaniju čije akcije kupuje budući vlasnik.

Podsjetio je da dug koji Institut akumulira na godišnjem nivou iznosi oko četiri miliona eura, pa je u minule tri godine narastao za oko 12 miliona eura.

Problem je kako sada taj dio pokriti, te kako preko 30 miliona eura dospjelog duga prevazići. Biće veliki izazov kako rješavati te probleme. Država će morati odrediti način za spasavanje Instituta – smatra Katić.

Akumulirani dug Instituta iznosi oko 30 miliona eura, od čega je devet miliona eura sa kamatama dug prema Jugobanci Beograd u stečaju. Radnici po pravosnažnim presudama za neadekvatno obračunate koeficijente potražuju oko šest miliona eura. Ukoliko rješenje ne bude iznađeno kroz restruktuiranje ili sada ponovo aktuelnu privatizaciju, ustanova će neminovno skliznuti u stečaj.

Radnici dočekali praznike bez novembarskih plata

Koliko je teška situacija u Institutu Igalo, dovoljno govori da radnici nisu dobili novembarske plate. Bez novca su dočekali novogodišnje i božićne praznike, a ako se uzme u obzir da je mnogo bračnih parova koji su zaposleni u ustanovi, onda je jasno da su čitave porodice socijalno ugrožene. Marić ukazuje da među zaposlenima ima i samohranih majki, sa po troje, čak i četvoro djece.

 Veoma je teška situacija i žao mi je što smo podbacili u ovom dijelu. Ovdje sam očekivao veći senzibilitet ljudi iz Podgorice, da uspijemo odblokirati račun i isplatiti plate. Nismo uspjeli. Ostaje nada da će novac na račun Instituta leći do petka – kazao je Marić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor