Agencija za zaštitu životne sredine želi da se Sinajevina proglasi parkom prirode

U cilju proglašenja Sinjajevine parkom prirode, Agencija za zaštitu životne sredine je pokrenula pitanje nastavka procedure zaštite ovog područja kod četiri opštine kojima teritorijalno pripada ovaj planinski masiv: Kolašin, Mojkovac, Šavnik i Žabljak, te Opštine Danilovgrad čiji stočari tradicionalno koriste jedan dio mojkovačkih pašnjaka Sinjajevine još od vremena vladavine kralja Nikole Petrovića.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Iz Agencije su saopštili da će nakon izjašnjenja opština u slučaju pozitivnog stava biti sprovedena procedura shodno Članu 34 Zakona o zaštiti prirode, stav 4, čime bi se dobilo jedno od značajnijih zaštićenih područja u Crnoj Gori.
-Podsjećanja radi, studija zaštite za uspostavljanje zaštićenog područja na Sinjajevini koja je rađena 2016. godine, jasno je pokazala da se radi o izuzetno vrijednom području, sa značajnim pejzažnim i biodiverzitetskim vrijednostima koje je potrebno zaštititi, saopštili su oni, dodajući da uskoro očekuju izjašnjenje opština, o čemu će, kako su kazali, blagovremeno obavijestiti javnost.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor