Search
Close this search box.

Adrović: Crna Gora poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima

Crna Gora, iako potražuje manji broj nestalih lica u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, istakao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović u toku susreta sa direktorom evropskih programa Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Metjuom Holidejom i saradnicima.

“Usljed oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu između 1991. 1999. godine nestalo je više od 40.000 lica. Do danas je pronađeno više od 70 odsto nestalih zahvaljujući zajedničkim i stalnim naporima organa vlasti Crne Gore uz podršku Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) i veliki angažman porodica nestalih. Ovaj rezultat pokazuje efikasnost pristupa zasnovanog na odgovornosti država uključenih u proces pronalaženja i sprovođenju istraga u vezi sa nestalim licima putem pravosudnih i s pravosuđem povezanih institucija”, saopšteno je iz resora Adrovića.

Crna Gora, iako potražuje manji broj nestalih lica u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, istakao je ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović.

Ministar je istakao da je rješavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije važno humanitarno, ali i političko pitanje, jer, kako je istakao, “od njegovog rješavanja u velikoj mjeri zavisi i proces pomirenja i izgradnja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu”.

“Kazao je da je to pravna i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama, koja vremenom nije i ne može biti manja, te da porodice nestalih imaju pravo da saznaju istinu o sudbinama svojih najbližih. Naveo je i da je važno tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj nestale osobe, ali je važno i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, gdje on negativno utiče na vjerodostojnost demokratskih, političkih, ali i institucija za sprovođenje zakona. Naglasio je da će se Vlada Crne Gore ubuduće kontinuirano baviti ovim pitanjem uz posebnu posvećenost u rješavanju istog, kao i da će preuzeti odgovornost u procesu pronalaženje nestalih lica”, dodaju iz tog resora.

Lica koja su nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore, kako su precizirali, “uključuje 51 crnogorskog državljanina i lica čiji su tražitelji, u vrijeme prijavljivanja njihovog nestanka, imali prebivalište u Crnoj Gori”.

“Komisija je u saradnji sa komisijama i drugim asocijacijama zermalja iz regiona, koje se bave ovom problematikom, u proteklom periodu riješila i izvršila primopredaju posmrtnih ostataka za 33 lica koji su u trenutku nestanka bili državljani Crne Gore, ili su tražitelji, u vrijeme prijavljivanja njihovog nestanka, bili građani Crne Gore”, pojasnili su iz Ministarstva.

Direktor evropskih programa Međunarodne komisije za nestala lica ICMP Metju Holidej u osvrtu na rad i učinke Komisije naveo je da podaci o broju registrovanih aktivnih slučajeva nestalih, “podvlače neophodnost intenzivne saradnje”, ali i istakao značaj doprinosa organa vlasti Crne Gore i naveo kao primjer pozitivne prakse.

Na sastanku je bilo riječi, kako o dosadašnjoj, tako i o budućoj saradnji i razmjeni informacija koje su od značaja za rješavanje slučajeva nestalih.

“Obje strane izrazile su spremnost za inteziviranje saradnje u ovom procesu, kako bi porodice i rodbina nestalih lica što prije dobili informacije o sudbini njihovih nestalih članova porodica”, zaključuju iz resora Adrovića.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor