Search
Close this search box.

Abazović traži od Bajdena podršku za ulazak Crne Gore u EU

Za Abazovića je integracija Crne Gore u EU nakon više od jedne decenije kao kandidata za članstvo jedinstvena misija i misija za koju vjeruje da je u skladu sa ciljevima SAD

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozvao je predsjednika Džoa Bajdena da pomogne ubrzanju ulaska njegove zemlje u Evropsku uniju, tvrdeći da bi veći evropski blok mogao bolje da se suprotstavi Rusiji.

Abazović je rekao da bi veća američka podrška u borbi zemlje protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući ciljane sankcije, snizila temperaturu među podijeljenim državama zapadnog Balkana i usmjerila njihove interese ka Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Regionalni lideri podstiču etničke podjele kako bi prikrili svoje korumpirane poslove, tvrdi on, dozvoljavajući Rusiji da iskoristi prednost.

Regionalni lideri podstiču etničke podjele kako bi prikrili svoje korumpirane poslove, tvrdi on, dozvoljavajući Rusiji da iskoristi prednost.

U intervjuu za Vashington Ekaminer, Abazović je optužio Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, da štiti kriminalne mreže unutar zemlje nakon što je njegova vlastita vlada napravila rekordan broj hapšenja.

„Predsjednik Đukanović je na čelu ovoga“, rekao je Abazović, optužujući ga da je podstakao vjerske i etničke podjele koje su dovele do pada njegove vlade u avgustu.

Za Abazovića je integracija njegove zemlje u EU nakon više od jedne decenije kao kandidata za članstvo jedinstvena misija i misija za koju veruje da je u skladu sa ciljevima SAD.

„Imamo taj zajednički interes“, rekao je Abazović u intervjuu.

„Ali moramo da radimo zajedno u zaštiti demokratskih vrijednosti. Potrebna nam je podrška NATO-a i SAD u borbi protiv negativnog ruskog uticaja u regionu, uključujući i Crnu Goru.

Borba protiv ruske invazije na Ukrajinu ostaje prioritet za Bajdenovu administraciju, iako se ruski predsjednik Vladimir Putin suočava sa novim izazovima u ratu.

Abazović je bio u Vašingtonu kako bi se sastao sa zvaničnicima Stejt departmenta prije nego što je otputovao u Njujork na Generalnu skupštinu UN.

Crna Gora je članica NATO-a od 2017. godine, a nedavno je pretrpjela opasan sajber napad koji je izjednačio njenu digitalnu infrastrukturu i prisilio vladu van mreže.

Zvaničnici su za napad okrivili Rusiju, a njena Agencija za nacionalnu bezbjednost navela je da je zemlja uhvaćena u „hibridni rat“.

Odlazeći premijer je takođe upozorio na uticaj Kine kroz grabežljivo pozajmljivanje infrastrukture. Crna Gora se bori da otplati zajam na svom prvom autoputu, autoputu vrijednom 1,2 milijarde dolara koji je izgrađen u Kini i koji ne vodi nikuda. Abazović je, dok je prošle godine bio potpredsjednik vlade, apelovao na EU da pritekne u pomoć Crnoj Gori.

Kina ima pravo da zaplijeni zemljište unutar Crne Gore ako zemlja ne otplati na vrijeme kinesku državnu Izvozno-uvoznu banku.

Abazović krivi svoje prethodnike u vladi što su pristali na kineski sporazum. Crna Gora se borila da pronađe zajmodavca zbog zabrinutosti da zemlja neće moći da otplati troškove.

„Kina i Rusija, imaju različite strategije, ali rade na tome da] utiču na našu zemlju“, rekao je Abazović za Washington Ekaminer.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor