Abazović sa ambasadorom Ukrajine: Osuđujemo prisvajanje teritorija, pomoć Crne Gore neće izostati

Ambasador Herasimenko zahvalio se premijeru Abazoviću na jasnoj i nedvosmislenoj podršci, izrazito cijeneći što je na njegovu inicijativu organizovana posjeta Kijevu tri premijera regiona, u cilju pružanja podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ugostio je danas novog ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori, Nj. E. Oleha Herasimenka i tokom razgovora ukazao je da je Crna Gora od samog početka zauzela jasan stav prema agresiji na Ukrajinu, nedvosmisleno prateći politiku sankcija, primivši istovremeno, za crnogorske prilike, značajan broj ukrajinskih izbjeglica koje čine oko 2 odsto ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, on je kazao da Crna Gora osuđuje održane referendume o prisajedinjavanju ukrajinskih oblasti Rusiji, naglasivši da njihovi rezultati i kao čin aneksije neće biti priznati od strane naše Vlade.

– U tom smislu, Abazović je ukazao da je Crna Gora spremna razmotriti mogućnosti o pružanju dodatne pomoći Ukrajini, kroz eventualnu rehabilitaciju i medicinsku pomoć ranjenima. Na tim linijama, predsjednik Vlade prenio je i spremnost da se jedan dio kapaciteta Luke Bar iskoristi za tranzit hrane i pšenice iz Ukrajine, istakavši da pomoć Ukrajini od Crne Gore neće izostati, navodi se u saopštenju.

Ambasador Herasimenko zahvalio se premijeru Abazoviću na jasnoj i nedvosmislenoj podršci, izrazito cijeneći što je na njegovu inicijativu organizovana posjeta Kijevu tri premijera regiona, u cilju pružanja podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i njenoj evropskoj budućnosti, nakon čega je njegova zemlja dobila kandidatski status.

– U tom smislu, ambasador je pozdravio i snažne riječi podrške premijera Abazovića tokom Generalne skupštine UN, izrazivši zahvalnost jasnom stavu da Crna Gora neće priznati lažne referendume i aneksiju ukrajinske teritorije, što je ocijenio kao pokušaj potpunog urušavanja međunarodnog poretka. Ocijenio je da međunarodna zajednica mora snažnije osuditi prijetnje nuklearnim oružjem koje su nečuvene u savremenim međunarodnim odnosima, navodi se u saopštenju i dodaje da je Herasimenko naglasio da Crna Gora može biti primjer drugim zemljama jer od samog početka iskazuje solidarnost sa ukrajinskim narodom u jednom od najtežih trenutaka u njegovoj istoriji.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor