Za dvije sedmice bez kriterijuma podijeljeno 130 hiljada eura

Iz budžetske rezerve isplaćeno je dodatnih 70 hiljada eura za razne pomoći fizičkim licima, pa je za samo dvije nedjelje septembra po ovom osnovu iz budžeta utrošeno oko 130 hiljada eura, kazali su NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i dodali da je od toga najmanje 90 hiljada eura, u toku izborne kampanje, podijeljeno građanima opština u kojima se održavaju lokalni izbori.

„Posljednji dostupni podaci pokazuju da je u periodu od 19. do 25. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve isplaćena pomoć za 159 fizičkih lica u ukupnom iznosu od preko 70 hiljada eura“, kazali su iz MANS-a.

Pomoć je, tvrde, „isplaćivana na osnovu Odluka Vladine Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve koje je potpisivao Aleksandar Damjanović, ministar finansija“.

MANS je ranije objavio da je od 12. do 18. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve za 118 lica isplaćeno 59 hiljada eura.

„Podaci pokazuju da je za dvije nedjelje septembra najviše novca podijeljeno građanima opština u kojima se održavaju izbori. Tako je u Podgorici podijeljeno oko 47 hiljada eura za 100 lica, u Rožajama 23 hiljade eura za 45 lica, u Baru šest hiljada za 13 lica. U ostalim opštinama u kojima se održavaju izbori (Bijelo Polje, Budva, Pljevlja, Kolašin, Plav, Tivat, Danilovgrad) podijeljeno je 16 hiljada eura za 34 lica“, precizirali su iz MANS-a.

Dodaju da je skoro 23 hiljade eura isplaćeno za 53 lica za koja nije navedeno iz kojih opština dolaze, pa mstraju da je vjerovatno ukupan iznos sredstava podijeljenih u opštinama gdje se održavaju izbori i veći.

„Odluke o dodjeli tih sredstava donose se bez bilo kakvih kriterijuma, na osnovu Pravilnika koji je usvojen prije više od deset godina. Masovna dodjela pomoći iz budžetske rezerve u predizbornom periodu je bila karakteristika prethodne vlasti, ali je očigledno da je i nova preuzela potpuno istu praksu, iako su je ranije i sami kritikovali“, kazali su.

MANS je pozdravio odluku Skupštine da do kraja godine zabrani da se budžetska rezerva koristi za isplatu pomoći pojedincima.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor